Izmene u Zakonu o stanovima za bezbednjake - ko izda gubi jeftine kvadrate

Prema novim izmenama Zakona o stanovima za bezbednjake, neće biti moguće davanje stanova u zakup.
Izmene u Zakonu o stanovima za bezbednjake - ko izda gubi jeftine kvadrate
Foto: 021.rs
Vlada Srbije je na sednici održanoj 4. jula, usvojila Predlog Zakona o izmeni i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti kojima se uvodi stoža kontrola korišćenja ovih kvadrata.
 
Kako piše N1, stan i dalje neće smeti da se proda deset godina od momenta kupovine, ali neće smeti ni da se daje u zakup, niti ustupa za život nekome ko nije član porodičnog domaćinstva, a ni koristi za obavljanje poslovne delatnosti.
Vlasnik stana koji se ogluši o ove odredbe državi mora da plati razliku u ceni za svaki kvadrat, tojest da otkupi stan po tržišnoj ceni, koja može da ide i do 2.000 evra po kvadratu.
 
A, ako to ne učini - ostaje bez stana.
 
Isto važi i ranijeg pripadnika snaga bezbednosti, koji je pravo na penziju ostvario u jednom od pomenutih državnih organa, borca ili člana porodice palog borca, ratnog vojnog invalida i mirnodopskog vojnog invalida, koji takođe imaju mogućnost da ostvare pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uslovima.
Ovo se odnosi i na bezbednjake koji su stanove po ovom zakonu kupili u prethodnom periodu.
 
"Ukoliko se utvrdi da vlasnik stana izdaje stan, koristi ga za obavljanje privredne delatnosti ili dozvoljava korišćenje stana licima koja nisu članovi porodičnog domaćinstva vlasnika stana u smislu ovog zakona, pre pokretanja postupka raskida ugovora, vlasniku stana mora biti upućena opomena. Ako vlasnik stana nastavi da koristi stan na navedeni način, pokrenuće se postupak raskida ugovora", objašnjava se u predlogu Zakona.
 
Predviđeno je da nadzor nad primenom odredaba ovog zakona obavlja Ministarstvo građevine, a kontrolu korišćenja stanova – investitor izgradnje, odnosno Direkcija  za imovinu, najmanje jednom u toku kalendarske godine.
 
Do izmene je dovela praksa pojedinih pripadnika snaga bezbednosti koji su stanove koje su kupovali za 500 evra po kvadratu, u Beogradu mesečno izdavali i za po 700 evra.
 
Jugovićevo - naselje za sve, ali ne za bezbednjake
 
I u Novom Sadu su bezbednjaci rano počeli da izdaju stanove koje su jeftino kupili, tako da se sada u ovom naselju mogu videti čitave porodice koje nemaju nikakve veze sa policijom, vojskom, Bezbednosno-informativnom agencijom i drugim službama.
 
Mnogi državljani Rusije koji su se od početka Ruske invazije na Ukrajinu doselili u Novi Sad svoje domove našli su upravo na Jugovićevu, u stanovima koje još uvek otkupljuju novosadski bezbednjaci.
Ranije se kirija kretala između 200 i 300 evra, ali sad su cene dostigle i 500 evra mesečno.
 
Na problem izdavanja ovih stanova ukazivalo se od početka, ali do sada nije bilo pokušaja da se reguliše.
 
Sami bezbednjaci su pre svega skretali pažnju na to da je praksa "brzi prsti" koja je prvobitno regulisala rang liste nepravična, pa je prvo ovo izmenjeno u zakonu, tako što su dodati drugi kriterijumi., kao što su staž i pravo prioriteta.
 
U Novom Sadu se, osim Jugovićeva, planira još jedan kvart za bezbednjake, na Bulevaru Evrope.
  • Nina

    06.07.2024 20:27
    Pravda
    Proveriti svaki stan koji se izdavao I oduzeti.
  • Pitam se, pitam

    06.07.2024 19:39
    Spominje li iko kulturu? Plate su im ispod svakog proseka. Uslovi u kojima rade sramotni. Time se niko ne bavi. Ti ljudi su bukvalno u mulju. Zašto njima neko ne pomogne, pa evo i po pitanju stambene sigurnosti? Bilo bi bolje da se umesto stranačkog nameštanja poslova njihovima, neko potrudi i obezbedi im svima ravnopravno sigurniju budućnost: plate, stambene olakšice, nadređene koji su reprezentativni i posvećeni svojim radnicima i obilje drugih stavki.
  • Marky

    06.07.2024 18:02
    Ima još najmanje 3-5 neuseljenih zgrada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija