Amnesti internešenel: Na protestima u Srbiji prekomerna upotreba sile policije

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal upozorila je na to da je pravo na mirno okupljanje ugroženo širom Evrope.
Amnesti internešenel: Na protestima u Srbiji prekomerna upotreba sile policije
Foto: 021.rs
U novom izveštaju beleži slučajeve prekomerne upotrebe sile policije i nekažnjivosti policije u Srbiji.
 
Osim Srbije u izveštaju su promatrane i Austrija, Belgija, Češka, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Velika Britanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska i Turska.
Pravo na mirno okupljanje ugroženo je širom Evrope jer države sve više stigmatizuju, kriminalizuju i razbijaju mirne demonstracije, navodi se u novom izveštaju pod naslovom "Stanje prava na protest u 21 zemlji u Evropi".
 
Dodaje se da države takođe nameću neopravdane i kaznene mere, te pribegavaju sve represivnijim sredstvima za gušenje neslaganja.
Izveštaj otkriva "obrazac represivnih zakona na celom kontinentu, upotrebu nepotrebne ili preterane sile, proizvoljnih hapšenja i kaznenih progona", kao i "neopravdanih ili diskriminatornih ograničenja".
 
Osim toga, zabeležena je sve veća upotreba "invazivne tehnologije nadzora", za koju Amnesti kaže da vodi "sistematskom ukidanju prava na protest". 
 
U Evropi je, dodaje se, značajno porasla upotreba tehnologije za prepoznavanje lica. Trenutno ga koristi 11 zemalja, a još šest planira uvođenje.
 
"Upotreba tehnologije prepoznavanja lica za identifikaciju demonstranata predstavlja neselektivni masovni nadzor, a nikakve mere zaštite ne mogu sprečiti štetu koju ona nanosi", dodaje se i poziva na "potpunu zabranu takve tehnologije".
 
Izveštaj identifikuje "uznemirujući trend stigmatizacije od strane vlasti u cilju delegitimizacije demonstranata i protesta".
 
U svim posmatranim zemljama korišćena je štetna retorika kojom su karakterisani demonstranti poput - teroristi, kriminalci, strani agenti, anarhisti i ekstremisti.
 
"Ova negativna retorika je često korišćena da opravda donošenje sve restriktivnijih zakona", navodi se. 
  • mile

    10.07.2024 09:17
    Vidim i u evropi lemaju,a u Americi ubijaju...
  • Mare

    10.07.2024 07:20
    U pravu su ljudi.I policija treba da usvoji standarde zemalja EU recimo Francuske,Nemačke itd.Nije u redu da se ti standardi ne upotrebe i kod nas.
  • Neko

    10.07.2024 07:17
    ?
    Al me nasmejaste ranom zorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f