Ni četiri godine posle julskih protesta nije utvrđena odgovornost policajaca za upotrebu sile

Beogradski centar za ljudska prava podseća da ni nakon četiri godine od julskih protesta širom Srbije ni u jednom od slučajeva policijskih zlostavljanja nije utvrđena individualna odgovornost.
Ni četiri godine posle julskih protesta nije utvrđena odgovornost policajaca za upotrebu sile
Foto: 021.rs
"Pasivnost javnih tužilaštava u ovim predmetima mogla bi da dovede do toga da je krivično gonjenje pojedinih policijskih službenika koji su fizički zlostavljali građane već zastarelo ili da će uskoro zastariti", navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).
 
Od posebnog je značaja činjenica da su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, zamenici tužioca u nekoliko predmeta, dali naredbe pisarnici da se ovi predmeti drže u evidenciji "do pronalaska nepoznatih učinilaca, a najkasnije do nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja". 
"Ukoliko su tužioci zadržali pasivan stav u predmetima – a sva je prilika da jesu, s obzirom da oštećeni i njihovi punomoćnici do sada nisu obaveštavani o preduzimanju bilo kakvih radnji u tim predmetima – do zastarelosti krivičnog gonjenja će, shodno odredbama Krivičnog zakonika, doći i pre isteka roka za apsolutnu zastarelost", ističe BCLJP.
 
Mogućnost zastarevanja krivičnog gonjenja osumnjičenih za dela mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja je suprotna međunarodnopravnim obavezama Srbije u ovoj oblasti, zbog čega je Srbija više puta kritikovana od strane nadzornih međunarodnih tela.
 
U slučajevima u kojima je Zaštitnik građana prethodno utvrdio da je nezakonitim postupanjem policijskih službenika povređeno pravo građana na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, pravnosnažno je okončan samo jedan postupak za naknadu nematerijalne štete. 
Uprkos policijskoj brutalnosti kojoj je građanin bio izložen pred svedocima i brojnim povredama koje je zadobio tom prilikom, Apelacioni sud u Novom Sadu dosudio je u korist žrtve iznos koji je na nivou naknade za napad i ujed psa, ili na nivou iznosa novčane prekršajne kazne.
 
Prvostepenom odlukom, ovom Novosađaninu je dosuđeno 250.000 dinara na ime nematerijalne štete, dok je Apelacioni sud u Novom Sadu po žalbi Republike Srbije ovaj iznos trostruko umanjio. Zastupnici ovog Novosađanina tražili su 400.000 dinara. 
 
Podsetimo i da je krivična prijava protiv dvojice policajaca osumnjičenih zbog prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju na protestu u Novom Sadu 2020. godine odbačena još pre dve godine, jer kako je navedeno, nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.
Na ovu odluku je podnet prigovor, ali je on ubrzo odbijen, zbog čega je podneta i ustavna žalba. 
 
Beogradski centar za ljudska prava još jednom apeluje na javna tužilaštva i nadležne institucije da preduzmu sve potrebne korake kako bi se osigurala pravda za žrtve policijskog zlostavljanja i kako bi se sprečilo dalje narušavanje prava građana.
  • RVosha

    09.07.2024 08:46
    Smrdija
    Bice tu dodata jos koja godina.
  • Advokat

    09.07.2024 07:57
    "pravična" apelacija
    Mom klijentu je za istu stvar,takođe snižena naknada sa 200.00,00 na 120.000,00.
  • Pogodi ko je

    09.07.2024 07:40
    Jos niste svesni gde zivite, u kakvom drustvu? Ovo je fasisticko i nacisticko drustvo sa ISIL ponasanjem. Ali izvezbano i radi se u rukavicama, za sada. Sta mislite cemu ce sluziti stadion? Secaju se radikali Pinocea.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija