Član SANU kaže da bi projekat "Jadar" doveo do velikih rizika i troškova: Objasnio i zašto

Rudnik i prerada rude u dolini Jadra doveli bi do nedopustivo velikih rizika i troškova zbog štete po vodu, zemlju, vazduh i gubitak u poljoprivredi.
Tako u autorskom tekstu za današnji broj nedeljnika "Radar" ocenjuje član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU Bogdan Šolaja.
 
Šolaja je istakao da je u dolini Jadra jedan od tri najvažnija vodonosna sistema u Srbiji odakle se direktno ili indirektno snabdeva veliki broj domaćinstava u Mačvi, a preko sliva Drine i Save oko milion građana Beograda i okoline.
On je dodao da su rizici posebno veliki budući da se lokacija mogućeg rudnika nalazi na naseljenom, plodnom zemljištu, vrlo podložnom plavljenju bujičnim velikim vodama i povremeno pojavom verovatno maksimalnih velikih voda na obe reke - Korenita i Jadar.
 
Šolaja je naveo da je problem još veći, jer Srbija zaostaje za razvijenim zemljama u primeni postojećih propisa u oblasti zaštite životne sredine, ali i po kvalitetu i stanju komunalne i druge infrastrukture.
On je ukazao da postoji nedopustivo veliki rizik postojećeg projekta po zdravlje stanovnika Jadra, kao posledica prodiranja opasnih supstanci u vodotokove i mešanja podzemnih voda prilikom vađenja i eksploatacije rude, mogućih curenja deponija u okolinu i od prašine koja nastaje prilikom eksploatacije i transporta.
 
Ispred Ustavnog suda upravo se održava skup ekoloških udruženja, aktivista i građana zbog navodne sednice Ustavnog suda koji bi, prema nepotvrđenim najavama, trebalo da raspravlja o odluci Vlade Srbije o ukidanju projekta "Jadar".
  • M

    12.07.2024 08:20
    P.S. Zašto smo kapitulirali pred lepotom naše Srbije. Sada je negde jasno zašto su decenijama urušavana i napuštana sela i nisu dozvoljavana naseljavanja stanovništva koje je želelo tu da živi. Bilo je mnogo mogućnosti da nam država bude daleko razvijenija, da se pomogne poljoprivrednicima, razvija stočarstvo. Sve to je moglo iz sopstvenih resursa. Šta sada planiramo, da poklonimo sve nekome?!
  • M

    12.07.2024 07:14
    Otvaranjem rudnika Jadar i ostalih 40 obeleženih za rudarenje, znači da Srbije neće biti. Zašto smo ustupili teritoriju nekome?!
  • Dobric

    11.07.2024 17:39
    Profesori Umiverziteta
    Sve studije koje radili naši prof. Univerziteta su sastavni delovi Studije uticaja na životnu sredinu. To su dobro naplatili i uradili 23000 parametara životne sredine za nepoznati Tehnološki projekat. Radili su pesticide, herbicide, orvanske zagadjivače šta god im palo na pamet samo da što više naplate. Tako smo došli do apsurda. Narod koji ništa nezna o eksploataciji litijuma naslutio je zlo i zaustavio projekat a sad neka se pojave 40 naučna radnika pa neka objasne argumentima čistu eksploataciju litijuma bez zagadjivanja životne sredine
    .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija