Gašić stavio trajnu ili stogodišnju tajnost na podatke u Vojsci Srbije: Evo koje

Na osnovu odluke ministra odbrane Bratislava Gašića tajnost mnogo toga u vojsci ili će biti trajna ili se povećava na sto godina.
Ministar odbrane Bratislav Gašić doneo je odluku o određivanju tajnih podataka u Ministarstvu i Vojsci Srbije na osnovu koje će neki trajno ostati tajni, a rok za dostupnost nekih javnosti je povećan na sto godina, objavljeno je u Službenom vojnom listu.
 
Tajnost od sto godina propisana je za dokumente o oblicima, formama, metodama rada i načinu obavljanja poslova Vojnoobaveštajne agencije, kao i za "lica koja se nalaze ili su se nalazila u odnosu tajne saradnje sa tom službom", piše Vreme.
Podaci o scenariju ugrožavanja bezbednosti Srbije od značaja za planiranje upotrebe Vojske Srbije i oni o upotrebi Vojske postali su trajna državna tajna, kao i podaci o organizaciji, unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta službi bezbednosti, ali i o tajnim saradnicima tih službi.
 
Trajno će ostati tajni i podaci nastali u naučnoistraživačkom radu, kao i naučni i tehnički pronalasci iz oblasti kriptologije i zaštite od kompromitujućeg elektromagnetnog zračenja koje su od posebnog značaja za odbranu i bezbednost Srbije, bezbednosno-obaveštajna procena i analiza bezbednosnih pojava i događaja od značaja za nacionalnu bezbednost i druge interese zemlje.
Naređenja i dokumenta za bezbednosno obezbeđenje određenih lica tokom prisustva određenim aktivnostima iz nadležnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije će takođe trajno biti nedostupna istoričarima i javnosti, kao i dokumenta i podaci o oblicima, formama i metodama rada i načinu vršenja poslova službi bezbednosti.
 
Večna tajnost biće i na dokumentima vezanim za bezbednosne, kontraobaveštajne i ostale poslove i zadatke Vojnobezbednosne agencije, unutrašnja akta službi bezbednosti kojima se uređuju pravila i način obavljanja poslova, kao i podaci o kontraobaveštajnoj zaštiti službi bezbednosti i njihovih pripadnika.
 
Trajno tajni i objekti od posebnog značaja za odbranu
 
Operativni podaci sadržani u dokumentima i materijalima nastalim obavljanjem poslova iz nadležnosti službi bezbednosti takođe će trajno biti tajni, kao i spisak objekata od posebnog značaja za odbranu zemlje, programska dokumenta (orijentacija, razvoj, modelacija i opremanje) službi bezbednosti kao i  dokumenta nastala na kolegijumima rukovodilaca službi bezbednosti.
 
Izveštajna dokumenta o radu službi bezbednosti biće takođe trajno tajna, kao i podaci i dokumenta u funkciji eksternog izveštavanja i informisanja korisnika informacija službi bezbednosti i akta koja regulišu način izveštavanja, formiranje dokumentacije i vođenje evidencija službi bezbednosti.
 
Zbirke dokumenata i dokumentacioni fondovi službi bezbednosti su takođe trajna tajna, kao i sadržaj i podaci iz registra i evidencija službi bezbednosti, ali i akta kojima se bliže uređuje način obavljanja i primena mera bezbednosne zaštite određenih lica i objekata.
I još malo večne tajnosti
 
To se isto odnosi i na planove bezbednosne zaštite, procene ugroženosti, izveštaje, informacije i zaključke sa predlogom mera od značaja za bezbednosnu zaštitu određenih lica i objekata, ali i projektnu, urbanističku i ostalu dokumentaciju koja se odnosi na prostorije i objekte posebne namene službi bezbednosti.
 
Podrazumeva se da će večito ostati u tajnosti delovodnici "državna tajna" i "Strogo poverljivo", podaci i dokumenta koja predstavljaju rezultate primene operativnih i operativno-tehničkih sredstava i metoda odnosno posebnih postupaka i mera službi bezbednosti, planovi postupanja službi bezbednosti u slučaju vanrednog i ratnog stanja i kriznih situacija i pregled kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama.
  • Tajanstvene tajne

    16.07.2024 10:44
    Gaši rešio da tajnuje
    Naravno da je ta tobože "celovekovna tajna" samo privremeno rešenje. Dok se eseneslije između sebe ne dogovore, ko će od njih i po kojoj ceni i na čiji će devizni račun van Srbije "leći" pare od onih koji su tobože superzainteresovani za srpske budalaste tajne! Istog momenta će tajne prestati da tajnuju jer u Srbiji SNS i njegova vrhuška ne poštuje ni Ustav ni bilo koji zakon ili propis, a kamoli da poštuje tobože tajne!
  • Дуле

    14.07.2024 23:04
    Ха ха ха ха ха
    О ком РАДУ ,јел оном кад су измишљали непријатеља за ордење и чинове.Три државе се распале као резултат њиховог РАДА и МЕТОДА,нису ни за праћење ФБ.
  • Pamet velika

    14.07.2024 20:20
    Svi se palite a izgleda ni tekst niste proĉitali. Ćovek bi rekao da patite od poremećaja paźnje, ili kako se već struċno zove. Niti jedna drźava takve info ne objavljuje. To śto u glavi źivite u Diznilendu ili gde već,to je vaśa stvar,ali srećom nikada nećete odluĉivati o bilo čemo,i portali su VRH !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.