Nekadašnji načelnik VBA Stojanović objasnio kako funkcioniše obezbeđenje predsedničkih kandidata

Nakon što je na Donalda Trampa pokušan atentat, postavlja se pitanje da li je bilo propusta u obezbeđenju.
Na Donalda Trampa je pucano sa krova jedne zgrade koja se nalazila na oko 150 metara od bine na kojoj je govorio tokom mitinga u državi Pensilvaniji. Atentator je dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks, kog je neposredno nakon atentata likvidirala Tajna služba koja obezbeđuje Trampa.
 
Momir Stojanović, nekadašnji načelnik VBA u penziji, za Danas objašnjava kako funkcioniše obezbeđenje predsedničkih kandidata i kako je uopšte moguće da se ovo dogodilo. 
 
On naglašava i da je ovo posledica sveukupne atmosfere koja je stvorena u Sjedinjenim Američkim Državama u predizbornoj kampanji. Stojanović veruje da je ovo izolovan slučaj jednog pojedinca i da ne postoji neka organizacija ili neki sistem koji stoji iza ovoga.
"Staro pravilo kada je sistem obezbeđenja ličnosti u pitanju, naročito ovako visokopozicioniranih kao što je Tramp, kaže da ako je neko rešio i uporan je da izvrši atentat, ne postoji nikakvo obezbeđenje ili bezbednosni sistem koji garantuje stopostotnu sigurnost. Zamislite kakvo je obezbeđenje Donalda Trampa koji je biznismen i bogat čovek, plus je bivši predsednik, pa je sada kandidat za predsednika SAD, što nam samo govori da su i savršeni sistemi bezbednosti nekada nemoćni. Prosto ne postoji potpuna zaštita", kaže Stojanović.
 
On dalje objašnjava kako izgleda obezbeđenje nekoga kao što je Tramp i šta se sve preduzima kada jedna takva ličnost treba da se pojavi na javnom mestu.
 
"Ide prvo prethodnica koja vrši protivdiverzioni pregled maršrute kretanja, mesta na kome će ličnost da se nalazi - od bine, objekata u blizini, vozila...U masu se ubacuju tajni agenti, za koje ljudi u publici misle da su jedni od njih, jer je to sredina iz koje može da se očekuje eventualni napad. Zauzimaju se svi dominantni objekti. Tu je napravljen glavni propust, jer je atentator upravo sa jednog od tih objekata pucao. Taj objekat je na nekih 150 metara udaljenosti i to je preblizu. S obzirom na domete modernih snajperskih sredstava, danas je i 5.000 metara blizu, a ne 150 metara", objašnjava Stojanović.
Ipak, on kaže da je kontraobaveštajna zaštita najvažniji deo obezbeđenja jedne takve ličnosti kao što je Tramp.
 
"Kontraobaveštajni rad je prikupljanje svih mogućih informacija koje ukazuju da je ugrožena bezbednost štićene ličnnosti. To se na žalost mnogo temeljnije radi u istočnim zemljama nego u zapadnom bloku zemalja. To se i kod nas, prema mom mišljenju, loše radi. Sve se svodi na fizičko obezbeđenje, na prethodnicu, a ne da se preventivno deluje upravo kontraobaveštajnim radom. Dakle, u pitanju je ceo konglomerat. Za ovakve događaje, kao što je Trampov miting, pravi se elaborat gde se pokušava predvideti svaka moguća opasna situacija", kaže Stojanović.
 
Naglašava i da je bezbednosnim strukturama mnogo teže da predvide napad jednog pojedinca, nego neke organizovane grupe.
 
"Mnogo je teže pratiti pojedinca, jer u nekoj grupi uvek postoji šansa da neko napravi neku grešku koja će da oda planove te grupe. I kod nas smo nedavno imali takav slučaj, kada je vehabija-konvertit, pogodio žandarma iz samostrela. Njega nije mogla da uoči nijedna služba jer je u pitanju momak koji se zadojio islamskim fundamentalizmom i nije bio deo nijedne organizovane grupe. Ja mislim da je takav slučaj i kada je atentat na Trampa u pitanju, jer tamo imamo veliku podelu društva između demokrata i republikanaca. Bilo bi katastrofalno da se ispostavi da iza ovoga stoji neka organizacija ili politička opcija jer bi to bio veoma ozbiljan propust tamošnjih bezbednosnih službi", zaključuje Stojanović.
  • Fića

    16.07.2024 17:09
    Pojavio se snimak...
    Pojavio se na YT snimak iza bine i leđa D. Trampa, na kojem se vidi čovek iz obezbeđenja koji u oči pucanja, udaljava novinare, fotografe i publiku iz tog dela, ali u pognutom stavu i kao sa nekim "grčem tela i u nekom izčekivanju" .
    Par sekundi pre pogađanja D. Trampa...?!
    Bili je svedoka koji su prijavili policiji čoveka na krovu i sa dugom cevkom, ali oni ili nisu bili savesni ili nisu želeli i imali volje da trenutno istraže Prijavu.
    Posebno je sumnjiva izjava Bidena :
    "Moraćemo da GA stavimo pod metu" i to uoči atentata .
  • Jefimija

    16.07.2024 07:45
    Izdajice cuvaju veleizdajnike
    Mene zanima kolika je penzija nekoga ko je cuvao veleizdajnike od rodoljuba i naroda , a narod mu daje tu penziju? Nadam se da pravda postoji na onom svetu i da ce biti sprovedena u paklu i da ce na ovom takvima seme da se zatre zauvek.
  • Joki

    15.07.2024 11:18
    @Џуза

    Je l' znas uopste ti ko je Momir Stojanović? Covek bezbednost drzi u malom prstu. Zato NE LUPAJ i 'ladi se sa svojom lepezom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f