Pokrenuta istraga: Kako je napadač uspeo da se toliko približi Trampu i puca

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspeo da se približi dovoljno da puca iz poluautomatske puške i rani bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji.
Pokrenuta istraga: Kako je napadač uspeo da se toliko približi Trampu i puca
Foto: Beta/AP
To ukazuje na neuspeh jedne od osnovnih dužnosti bezbednosne agencije, javlja Glas Amerike.
 
Naoružani napadač, koga su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa".
 
Analiza Asošiejted presa, kojom je obuhvaćeno više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mesta, pokazuje da je strelac uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsednik, koji je povređen tom prilikom, dok je jedan učesnik skupa ubijen, a dva su povređena.
Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP, vidi se telo čoveka u sivoj kamuflažnoj odeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona severno od kompleksa Batler Farm Šov, gde je održan Trampov miting.
 
Krov je bio manje od 150 metara od mesta gde je Tramp govorio, što je udaljenost sa koje bi prosečni nišandžija mogao da pogodi metu ljudske veličine. To je razdaljina na kojoj regruti američke vojske moraju da pogode siluetu veličine čoveka da bi se kvalifikovali za rukovanje jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. AR-15, koju je koristio strelac na Trampovom skupu, poluautomatska je civilna verzija vojnog M16.
 
Glavni specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je da je iznenađujuće da je napadač, identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks (20) iz Betel parka u Pensilvaniji, mogao da puca na binu pre nego što je ubijen.
Na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema rečima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Teško naoružani tim za sprečavanje napada, čiji je kodni naziv Tajne službe "Sokolovo oko", odgovoran je za eliminisanje pretnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i odvedu osobu koju štite.
 
Kontrasnajperski tim, poznat pod kodnim imenom "Herkules", koristi dalekozore i opremljen je snajperskim puškama za suočavanje sa pretnjama iz velike daljine.
 
Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da njegovo odeljenje i Tajna služba sarađuju sa organima za sprovođenje zakona na istrazi pucnjave. Održavanje bezbednosti predsedničkih kandidata i događaja u njihovoj kampanji jedan je od "najvitalnijih prioriteta odeljenja", rekao je Majorkas.
 
"Mi smo angažovani sa predsednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mere da obezbedimo njihovu bezbednost i bezbednost", dodao je on.
 
Pozivi na istragu stižu i iz krugova Trampovih republikanaca, ali i od demokrata.
 
Republikanac Džejms Komer iz Kentakija, predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, rekao je da je kontaktirao Službu za brifing i pozvao direktorku Kimberli Čitl da se pojavi na saslušanju.
 
Kongresmen Riči Tores, demokrata iz Njujorka, pozvao je na istragu bezbednosnih propusta na mitingu. 
 
"Federalna vlada mora stalno da uči iz bezbednosnih propusta kako bi izbegla njihovo ponavljanje, posebno kada ti propusti imaju implikacije po naciju", rekao je Tores.
Guverner Viskonsina Toni Evers, takođe demokrata, objavio je na mreži Iks da su on i njegovo osoblje u kontaktu sa koordinatorima za planiranje bezbednosti uoči nacionalne konvencije koja treba da počne u ponedeljak u Milvokiju.
 
"Ne možemo biti zemlja koja prihvata političko nasilje bilo koje vrste - to nismo mi kao Amerikanci", rekao je Evers.
 
Državni tužilac Merik Garland rekao je da će Sekretarijat za pravosuđe "uložiti sve raspoložive resurse u ovu istragu".
 
"Moje srce je uz bivšeg predsednika, povređene i porodicu učesnika mitinga koji je ubijen u ovom užasnom napadu", naveo je Garland u saopštenju. "Nećemo tolerisati nasilje bilo koje vrste, a ovakvo nasilje je napad na našu demokratiju", poručio je Garland.
  • Дуле

    14.07.2024 22:51
    ...неколико стотина метара
    Врхунски снајпериста,врхунски снајпер .Обичан снајпериста не може тако ПРЕЦИЗНО ДА ПРОМАШИ.Ово је била само опомена.МI5,MOSAD ...
  • Glavno pitanje je li

    14.07.2024 16:09
    bio atentat ili "atentat"
    ali ima ko će se time tamo baviti. Nekako mi je čudno "neobezbeđen" krov? Ili sam možda gledao previše filmova?
  • Mare

    14.07.2024 15:33
    lekcija
    Po prvim rezultatima, Trumpa je ustrelio republikanski militantni glasač. U ovom trenutku ne zna se da li je Amerika problematičnija sa Trumpom ili sa Baidenom.

    Svet se na SAD ne može više osloniti, što će dati mnogim zamrznutim konfliktima vetar u leđa. Eto prilike da Evropa stane na noge i prohoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet