Poljoprivrednici za petak najavili proteste u većim gradovima Srbije

Udruženja poljoprivrednika su najavila protest za petak, 19. jul, zbog neispunjenih obećanja bivše premijerke, a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić.
Poljoprivrednici za petak najavili proteste u većim gradovima Srbije
Foto: 021.rs
"Sedam uduženja poljoprivrednika je nezadovoljno ispunjenjem obećanja koje je prošle godine dala Brnabić i prijavili smo policiji ulični protest koji će se odvijati u većim gradovima Srbije", rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.
 
Dodao je da protest može da odloži jedino ispunjenjem zahteva na sastanku koji bi trebalo da se održi ovih dana u Ministarstvu poljoprivrede.
Sastanak je ponudilo Ministrastvo pre nekoliko dana, posle Javnog slušanja o politici poljoprivrede za narednu godinu.
 
"Ne verujemo mnogo u pozitivan ishod razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, ali pružićemo im još jednu šansu“, rekao je Savić.
 
Naveo je da poljoprivrednici, kako je Brnabić obećala prošle godine, očekuju uređenje robne berze, isplatu 17.000 dinara subvencija po hektaru za sertifikovano seme, dogovorene subvencije u stočartvu za domaće junice, isplatu premije za mleko na vreme, poštovanje rokova povraćaja akciza i druge.
On je rekao da od ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića očekuje i ukidanje zabrane izvoza suncokretovog ulja pred žetvu, zbog čega bi mogla da padne otkupna cena suncokreta, kao što je pala cena pšenice 2022. godine, nakon zabrane izvoza.
 
Savić je rekao da su poljoprirednici preko vajbera razmenjivali poruke sa Brnabić i da je na podsećanje šta je obećala odgovarala da je "tu da pomogne, kad zatreba, ali da ne može da se meša u rad Vlade Srbije“.
 
On je rekao da se Martinović na sastancima ponaša kao potpuno neobavešten o dogovorima Brnabić i poljoprivrednika koji su protestovali u maju i novembru prošle godine, nakon čega su održani sastanci u Kisaču i sa Brnabić i tadašnjom ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i dogovoreno ispunjenje više zahteva.
 
Uslov za početak pregovora na koji su tada poljoprivrednici pristali je obustava blokada saobraćaja pred parlamentarne izbore u decembru.
 
Brnabić je tada ponudila 17.000 dinara subvencija po hektaru, isključivo za sertifikovano seme i to u trenutku kada je veći deo poljoprivrednika zbog nedostatka novca sejao nedeklarisano, svoje seme, čime su stavljeni u neravnopravan položaj jer bi za naplatu tih subvencija morali da imaju račun za kupljeno seme.
 
Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je prošle nedelje da je budžet za poljoprivredu prošle godine loše projektovan i da 17.000 dinara nigde u dokumentima ne postoji, ali da je on voljan da se založi da se obezbede nedostajuće pare u poljoprivrednom budžetu i da je već obavio određene razgovore između ostalog i sa ministrom finansija Sinišom Malim "koji je tvrd i ne da pare".
  • opasno

    18.07.2024 12:13
    Blokirajmo izgradnju expa ili kad kad bude dolazio solc da ne moze da prodje. Od blokiranja ulica u gradovima niko nema koristi, a politicare bas briga.
  • bora

    18.07.2024 11:41
    ajde blokirajte
    Secerna repa subvencije 35 000 din. po hektaru?????
  • znas ko sam

    17.07.2024 13:02
    tesko nama medju vama
    Dragi moji , mnogo ste se okomili na poljoprivrednike , ne shvatajuci da u te poljoprivrednike spadaju i oni koji imaju po 10 ili 15 lanaca zemlje i koji nema šanse da sa zastarelom mehanizacijom i raspadnutim traktorima kroce na put jer su po pravilu neregistrovani jer nisu prošli tehnički pregled, ....takvima je najteže i ima ih nemali broj još uvek ,i oni bi da imaju s čime,bili najbolja odbrana ove zemlje ALI, matirani su i nisu dobili šansu da dobiju ni kredit a kamoli povracaj sredstava za najmanje i najjeftinije traktore od ove zemlje, forsiraju se veliki i daje im se sve i samim tim i cena robe koju predaju ima mnogo vecu cenu , nego ista takva roba onog malog seljaka, to je javna tajna...zato ...ako u koloni štrajkaca vidite velike moderne traktore i mehanizaciju znajte da je SVE FARSA ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.