Novi Sad među 15 gradova označenih crvenim: U RHMZ kažu da je danas vrh toplotnog talasa

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović izjavio je da se u Srbiji danas očekuje najtopliji dan od početka leta.
Novi Sad među 15 gradova označenih crvenim: U RHMZ kažu da je danas vrh toplotnog talasa
Foto: Pixabay
On je još rekao na RTS-u da je to vrh toplotnog talasa koji će trajati još dva dana, kada će temperature biti do 40 stepeni, nakon čega će uslediti osveženje.
 
"Naredne sedmice temperature će biti između 23 i 32 stepena. Ono što neće biti prijatno je to što će se u urbanim sredinama i velikim gradovima zadržati visoke minimalne temperature i tropske noći sa preko 20 stepeni", rekao je Mihajlović.
On je kazao da je aktuelno stanje sa produženim toplotnim talasima i temperaturama vazduha od 40 i više stepeni posledica klimatskih promena i globalnog zagrevanja.
 
Mihajlović je rekao da dugoročna prognoza za avgust pokazuje da će "srednja temperatura biti iznad proseka i uz deficit padavina", i da se očekuje više od 20 tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha od preko 30 stepeni.
U celoj Srbiji i danas, 16. jula na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno. 
 
Insitut "Batut" je u biometeorološkoj prognozi 15 mesta u Srbiji označio crvenom bojom, odnosno da su u njima veoma opasni vremenski uslovi. Crvenom bojom označeni su Beograd, Surčin, Bečej, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Loznica, Valjevo, Veliko Gradište, Vršac, Smederevska Palanka, Ćuprija i Kruševac.
 
 
Kako se navodi, veoma opasni vremenski uslovi predstavljaju povećanu veravotnaću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara. 
 
Savetuje se često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti i skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene temperature, redovan unos tečnosti - čaša vode na 20 minuta i obavezno traženje lekarske pomoći kod nesvestice. 
  • Мики

    16.07.2024 19:14
    Мики
    Ајде нелупајте са парковима и зеленилом више! Ето вам три велика парка зврје празни на 50+ буде мало изјутра до 10 пре подне остало све пусто! Још ја се примио идем у парк оно бре све гори и буде ти још горе умало нисам пао у несвест од врућине и да нисам колима био укључивши климу...можда сада неби ни ово писао? На ове непогоде се неизлази без преке потребе нигде!!!
  • Priroda

    16.07.2024 12:16
    Gradska vlast
    Šta kažu u gradskoj vlasti, neki park, novo zelenilo ili nastavljaju sa betonom i behatonom u borbi protiv zagrevanja?
  • ?

    16.07.2024 10:41
    Nije posledica toga sto Novi Sad izgleda kao pustinja.
    Gde je drvece? Gde su parkovi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.