Traktorima na ulice: Protesti nezadovoljnih poljoprivrednika danas u podne širom Srbije

Udruženja koja nisu bila na sastanku u zgradi Vlade Srbije ne žele da prihvate dogovor i zato će danas u podne traktorima na ulice.
Traktorima na ulice: Protesti nezadovoljnih poljoprivrednika danas u podne širom Srbije
Foto: 021.rs
Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije najavila su za danas (20. jul) u 12 časova mirne proteste na više lokacija širom Srbije, prenosi portal Agroklub.rs.
 
Razlog njihovog nezadovoljstva je dogovor od pre dva dana između predstavnika drugih sedam poljoprivrednih udruženja i premijera Srbije Miloša Vučevića.
Iako je održan sastanak u zgradi Vlade Srbije i država obećala ispunjenje zahteva poljoprivrednicima, mnoga udruženja ne žele da prihvate ovakav dogovor i zato će traktorima na ulice.
 
Za sada, protesti su zakazani u podne na više lokacija, u Subotici, Kisaču, Trnavi, Preljini, Kniću, Bresnici. 
"Sporni su datumi ispunjenja zahteva. Ne spominje se menjanje Zakona o akcizama, berza se spominje samo u obrisima, a trebalo je da zaživi do septembra. PIO ne rešavaju, dugovi se gomilaju, a subvencije po hektaru nisu sve isplaćene", kaže za Agroklub predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović, dodajući da danas neće blokirati puteve.
 
Predstavnici Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije su bili na sastanku u Kisaču prošle godine kada su dogovarani zahtevi, zbog čega su prekinuti tadašnji protesti. Do danas, kažu, nisu pozvani ni na jedan sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, iako su zahtev poslali.
 
U okviru Ujedinjenog udruženja deluju Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, uz podršku Novoseljanskih paora, Banatska crnica Nova Crnja i Dolovačkih paora.
 
Pozvani na sastanak 
 
U međuvremenu, nakon što su Ujedinjena udruženja poljoprivrednika sinoć najavila današnje proteste, pozvani su na sastanak od strane Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede.
 
"U toku su pregovori u vezi sa datumom i mestom sastanka. Detalje ćemo znati uskoro", rekli su iz ovog Udruženja poljoprivrednika, dodajući da se najavljeni protesti za sada ne otkazuju. 
 
Šta je dogovoreno pre dva dana?
 
Na dogovore sa premijerom Milošem Vučevićem, predsednicom skupštine Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem 18. jula su išli predstavnici drugih sedam udruženja ("Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački Ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda) koja su ranije takođe najavljivala proteste. Od protesta su, nakon ovog sastanka odustali, a naveli su da su delimično zadovoljni obećanim.
 
Na ovom sastanku, dogovoreno je, između ostalog da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u najskorijem roku predloži Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Planirano je da najkasnije do sredine oktobra budu usvojene izmene ovog zakona.
 
Takođe, najkasnije do kraja oktobra biće raspisan javni poziv za regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru. U ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke. Do kraja godine biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 60.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca. Sve ostale detalje dogovora možete pogledati ovde. 
 
Nezadovoljni i stočari
 
Predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević kaže da se odluke ne mogu donositi bez stočara.
"Ne mogu da donose odluke bez većine proizvođača. Ovim dogovorom, davanjem 17.000 dinara subvencija za sertifikovano seme pogrešno se usmerava poljoprivreda. Pitanje je ko će ostati da živi u selima južno od Save i Dunava, a ne da se bavi stočarskom proizvodnjom", kaže Palamarević.
 
Napominje da će se danas nezadovoljni stočari okupiti na protestima na više lokacija u centralnoj Srbiji i biće to način da upozore nadležne da počnu sa merama oporavka stočarstva.
 
Protestima će se pridružiti i Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga, a okupljanja su planirana u Mrčajevcima i Ravnom gaju.
  • Aнтун Чупак

    25.07.2024 23:15
    Ови опет троше преосталу субвенционисану нафту!!!
  • Aman

    21.07.2024 12:45
    "Borisav"
    Pošto očigledno ne znaš da misliš, evo imam predlog: hrani decu ovom najgorom albanskom, makedonskom i dr voznom hranom koju niko živ u svetu ne jede! "Poštena" vlada bukvalno otme seljaku i debelo proda onima koji znaju da misle, a pare završe.. "negde".. A traktore koje vidiš kupljeni su na kredit, koji su NAJskuplji u Evropi! Uostalom , šta vredi gluvom šaputat-ćoravom pokazivati. Ne sekiraj se, ima dosta bolnica u Srbiji, ionako nas je tamo više nego van njih!
  • Mile

    20.07.2024 16:57
    Kad im vidim vozni park i to ne samo traktore i mehanizaciju pobesnim.Pre10-15 godina nisu to ni sanjali. Kupljeno je zbog uslova i finansiranje države koji su nama nedostupni,odnosno pomoći iz budžeta koji svi mi punimo.I nikad zadovoljni sve im malo,daj još ili blokirani puteve E pa ja mislim da su preterali Jednom se mora reći dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija