Šta će biti sa oduzetom imovinom Milana Radoičića i šta sve (ne) poseduje u Srbiji

Na Kosovu je oduzeta imovina Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za napad u selu Banjska u septembru prošle godine.
Spisak njegovih nekretnina u Srbiji je, međutim, podugačak, a gde se on nalazi i kada i da li će odgovarati za svoja dela nije poznato, prenosi Vreme.
 
Ministri u kosovskoj vladi su na 214. sednici jednoglasno usvojili predlog o izmeni Administrativnog uputstva o načinima i procedurama davanja pod zakup nepokretnosti i pokretnosti koja je konfiskovana i oduzeta.
Ovo će posebno značiti za onu imovinu koja je na strateškim tačkama, kao što je imovina Milana Radoičića na jezeru Gazivode, koja je oduzeta nakon sukoba u Banjskoj u septembru prošle godine, rekla je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, piše KoSSev.
 
U napadu u selu Banjska ubijen je kosovski policajac, dok su potom u razmeni vatre ubijena i trojica Srba. Odgovornost za napad je preuzeo biznismen i nekadašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.
Nacrt uputstva uređuje pravo Agencije za upravljanje konfiskovanom imovinom, da pod zakup stavi imovinu koja je predmet konfiskacije – bez naknade, ako je zatraži javna ustanova.
 
"Cilj je da se ubrza proces davanja konfiskovane nepokretnosti od strane Agencije na korišćenje javnim ustanovama koje ih traže. Neka imovina koja je oduzeta nalazi se na strateškim tačkama i upravljanje njima je od bezbednosnog i nacionalnog značaja", kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti.
 
Šta će biti sa imovinom Milana Radoičića
 
Suštinski je značajno da se izglasa izmena Administrativnog uputstva, kazala je potom na sednici i ministarka Aljbuljena Hadžiju.
 
"Eliminisao bi se proces odugovlačenja i procedura za prenos imovine, kada je zatraži javna ustanova. Dakle, svaka ustanova koja traži nepokretnu ili pokretnu imovinu, a koja je u fazi oduzimanja, može je uzeti pod zakup bez mnogo procedura", dodala je ona.
 
Hadžiju je poručila da će imovina Milana Radoičića na Gazivodama brzo preći pod upravljanje bezbednosnih ustanova, "kako bi se povećala javna bezbednost i red u tom delu Kosova".
 
"Radi se o imovini teroriste Milana Radoičića. To je sada imovina Ministarstva pravde, odnosno Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Kao što je poznato, mi planiramo da tu imovinu damo za MUP, odnosno Kosovskoj policiji na korišćenje", kazala je Hadžiju.
 
Ovo je potom jednoglasno usvojeno.
 
Na ovoj istoj sednici prethodno je usvojen i zahtev da se takođe kosovskom MUP-u daju na korišćenje parcele u katastarskim zonama Jasenovik i Čečevo, a koje su u vlasništvu kosovske Agencije za šume.
 
Šta sve Radoičić (ne) poseduje u Srbiji
 
Pet firmi, poslovni prostori, hotel na Kopaoniku, vila u elitnom delu Beograda – sve to je u Srbiji (bilo) u vlasništvu Milana Radoičića, pokazuje istraživanje Radija slobodna Evropa (RSE).
 
Radoičić je do oktobra prošle godine vlasništvo nad tom imovinom delio sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom, piše RSE.
 
Ipak, neposredno nakon napada u Banjskoj, Radoičić je zvanično vlasništvo u firmi "Inkop" iz Ćuprije i u još pet zavisnih preduzeća prepustio braći Veselinović, pisao je N1.
 
Firme koje se vode na njih su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, podaci su iz finansijskih izveštaja koje je analizirao RSE. Tolika im je bila zarada nakon oporezivanja.
 
Vredni ugovori sklapani su sa državom – gradovima u Srbiji i različitim javnim preduzećima.
 
A "Inkop" u svom vlasništvu ima četiri ćerke firme različitih delatnosti – od građevinarstva, preko hotelijerstva, do saobraćaja.
 
Nekretnine i oprema tih pet firmi vrede najmanje 38 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji za 2022, dostupni na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR). Svakako je najunosniji "Inkop", čije su mašine gradile puteve na više lokacija u Srbiji, a koji je 2022. godine zaradio oko 17,4 miliona evra.
 
Visoke zidine, kamere i obezbeđenje, od očiju javnosti kriju vilu od gotovo 500 kvadrata u elitnom kraju Beograda. Vila sa bazenom i plac od 15 ari u blizini fudbalskog stadiona Crvene zvezde, vode se na firmu "Inkop".
 
U centru Kopaonika, najvećeg skijališta u Srbiji, u podnožju jedne od ski staza pažnju privlači logo crnog vuka na jednom od hotela. U pitanju je hotel "Grey", opisan na sajtu kao "luksuzno opremljen, sa pet zvezdica", sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom.
 
Vlasnik objekta i parcele od 25 ari je firma "Dolly Bell" sa sedištem u Beogradu - ćerka firma "Inkopa".
Spisak se tu ne zaustavlja. Kako je otkrio BIRN, Milan Radoičić, kum predsednika Srbije Nikola Petrović i supruga Radoičićevog kuma Zvonka Veselinovića stiču nove vredne nekretnine na prestižnoj lokaciji u Beogradu.
 
Na dedinjskim parcelama Radoičića i Veselinovićeve supruge u izgradnji su luksuzne vile, a zajednički imenitelj za sve te nepokretnosti je Davor Macura, vlasnik Alta banke, koji je često povezivan s vladajućom Srpskom naprednom strankom, piše BIRN.
  • Voldi

    26.07.2024 08:51
    Ovaj čovek je i dalje na slobodi. Zašto?
  • Лиманац

    26.07.2024 08:51
    Косово и Метохија је Србија.
    И имовина на Косову и Метохији је имовина у Србији.
  • Mili

    26.07.2024 08:34
    Kolumbija
    Još samo u Srbij postoje katrli i njihove vođe. Odakle mu tolika imovina jel radio pošteno. Kriminalac je za zatvor i da mu se sve uzme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.