Smanjen broj migranata u Srbiji: Trajno zatvoreni migrantski centri u Šidu, Kikindi i Dimitrovgradu

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je da su prihvatni centri za izbeglice u Šidu, Dimitrovgradu i Kikindi trajno zatvoreni.
Smanjen broj migranata u Srbiji: Trajno zatvoreni migrantski centri u Šidu, Kikindi i Dimitrovgradu
Foto: Pixabay
Privremeno je obustavljen rad Centra za azil u Tutinu, Centar za azil u Banji Koviljači i prihvatni centri u Pirotu, Bosilegradu, Somboru, Subotici i Adaševcima u periodu od 1. avgusta do 30. septembra ove godine.
Do toga je došlo na osnovu odluke o novom režimu rada centara za azil i prihvatnih centara, donete na osnovu činjenice da se kontinuirano smanjuje migratorni priliv u Srbiji u dužem periodu, što se značajno odrazilo na popunjenost smeštajnih kapaciteta.
U punom kapacitetu nastavljaju sa radom centri za azil u Sjenici, Obrenovcu, Vranju i Krnjači i prihvatni centri u Bujanovcu, Preševu i Principovcu, u kojima je trenutno smešteno 429 migranata.
 
Komesarijat podseća da Srbija ima jedan od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama, kao i da je odluku o novom režimu rada prihvatnih centara i centara za azil doneo u skladu sa strategijom reagovanja utvrđenom Planom reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Srbije za 2024. godinu, a u cilju racionalizacije operativnih troškova i efikasnog upravljanja resursima i sistemom prihvata.

"Komesarijat za izbeglice i migracije ima izrađene planove reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata, a uz podršku Vlade Srbije i dobrom saradnjom sa svim državnim institucijama, u mogućnosti smo da svakodnevno pratimo migratornu sliku u Srbiju i adekvatno reagujemo", navodi se u saopštenju.

  • Marija

    27.07.2024 14:41
    Laz
    Zašto lazete ljude centar Principocav je zatvoren vec sest meseci nepostoji ni jedan migrant tamo.samo pokoji radnik koji ocekuje za mesec dana otkaz
  • Para više

    26.07.2024 12:36
    Sad para manje, a mi naderasmo
    Grehota
    A gde će sad Herr Fučić pare da nađe? Zar nije obećao Austriji onomad? Gde su mu garancije iz Beča
    Žifela Velika Vođa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.