Protesti protiv kopanja litijuma u još nekoliko mesta: "Pobedićemo ako cela Srbija ustane"

Protesti zbog najave projekta "Jadar" i iskopavanja litijuma u Srbiji biće održani sutra, 29. jula, u Aranđelovcu i u Šapcu.
Protesti protiv kopanja litijuma u još nekoliko mesta: "Pobedićemo ako cela Srbija ustane"
Foto: 021.rs (arhiva)
Sutrašnji skup u Aranđelovcu je zakazan za 19h na Trgu slobode, a u isto vreme počeće i skup "Stop Rio Tintu", u Šapcu.
 
Građani su se sami organizovali za protest u Aranđelovcu i na društvenim mrežama prethodnih dana podelili poziv. Najavljeni su i protesti 2. avgusta u Topoli i 5. avgusta u Rači.
 
Na građanskom protestu će izraziti negodovanje zbog namere da se, kako kažu, "Srbija pretvori u deponiju sumporne jalovine".
U Požegi će, 31. jula, biti organizovan protest protiv raskopavanja i zagađenja Srbije od strane rudarskih kompanija, saopštila je Inicijativa za Požegu.
 
Naveli su da se "nad Srbijom nadvila opasna ideja o izgradnji rudnika za vađenje litijuma" te pozvali sve pojedince i društvene aktere da stanu u odbranu zdrave životne sredine.
 
Početak protesta je zakazan za 19h.
 
Zelenović: Pobedićemo ako cela Srbija ustane
 
Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović pozvao je građane na sutrašnji skup "Stop Rio Tintu", u Šapcu, i napomenuo da je to "borba protiv ideje i projekta koji ugrožavaju život".
"'Zajedno' je organizator skupa, zato što je naša misija da budemo logistika i servis građanima u borbi za najvažnija životna pitanja. Zato ovo nije stranački skup. Ljudi će doći da iskažu svoj bes i volju za borbu da sprečimo ovo zlo, bez obzira da li su članovi neke stranke ili su u onoj ogromnoj većini koja ne pripada nijednoj partiji", poručio je Zelenović.
 
On je naveo da čvrsto veruje da Proglas treba da povede građane Srbije u ovu borbu i zato je, kako kaže, veoma važno što će Biljana Stepanović, jedna od osnivača Proglasa, govoriti građanima u Šapcu na protestu.
 
Naglasio je da "nije važno ko je za šta do sada glasao, niko nije glasao da nam budu zatrovani voda i zemlja, vreme je da se izborimo protiv ideje kopanja litijuma".
 
"Važno je da postavimo pitanje svakom istaknutom učesniku u javnom životu - da li je za kopanje litijuma ili ne? Uveren sam da treba da se izjasni svaki član SANU, da treba da se izjasni patrijarh i svaki vladika i to pojedinačno, da se izjasni svaki predsednik suda, da se izjasni svaki rektor i dekan, svaki direktor škole i svaki direktor bolnice u Srbiji", smatra Zelenović.
 
"Treba da tražimo donošenje zakona koji bi zabranio rudarenje litijuma i bora. Ako cela Srbija ustane, pobedićemo", naglasio je Zelenović.
 
On je objasnio da zdrava voda, ogromno jezero kojem preti da bude zatrovano rudarenjem litijuma, predstavlja pravu razvojnu šansu Srbije.
 
"Šabac pije tu vodu. Cela Vojvodina može da dobije mogućnost da koristi tu vodu za piće. Taj projekat bi koštao upola manje nego nacionalni stadion. Direktna dobit za javnu vlast bi godišnje bila 240 miliona evra. Indirektna dobit je višestruko veća. Pitka voda je preduslov života, poljoprivrede, razvoja industrije i opšte dobrobiti. Eto oko ovoga treba da se ujedinimo", rekao je Zelenović.
Plakati u Aranđelovcu: Oni koji protestuju protiv litijuma "srbomrsci i plaćenici"
 
Dan uoči protesta građana u Aranđelovcu, u ovom gradu osvanuli su plakati koje potpisuje Konzervativni pokret Naši i u kojima oni "skreću pažnju građanima na lažne ekologe koji ne protestuju zbog litijuma nego im je to izgovor kako bi nasilno došli na vlast".
 
Podsetimo, jutros je predsednik Gradskog odbora opozicione stranke "Novo lice Čačka" Aleksandar Mitrović rekao da je tokom noći na ulici ispred njegove kuće ispisan preteći grafit kojim mu neko poručuje da se ne bavi politikom i litijumom.
  • Jeste

    29.07.2024 10:34
    Jeste
    kada Srbi nebi bili koruptivni!
  • Velja

    29.07.2024 10:25
    Odlucuje drzava
    Drzava treba da odluci o kopanju litijuma.Da li je sve ok ili nije.A ne da se gradjani izjasnhavaju.Za to se bira vlast da odlucuje u korist gradjana.
  • @tatara itd

    29.07.2024 10:05
    Pa što se ti ne kandiduješ? A da, čuj mene, pa ti si SNS bot...raspravljam sa botom, svašta od mene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sutra će doći u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.