Teški dani za Vučića: Kako mediji u regionu pišu o protestima protiv iskopavanja litijuma?

U ponedeljak je, pisu regionalni mediji, u više mesta u Srbiji nastavljen je niz rekordno posećenih protestnih skupova iskopavanja litijuma i protiv kompanije Rio Tinto.

Tako Slobodna Bosna u svom tekstu "Teški dani za Vučića" piše da je protestni skup u Šapcu dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine, prenosi Danas.

Kako dodaju, posle rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litijuma od strane stanovništva Mačve, navode iz ove organizacije.
 
Sarajevsko Oslobođenje prenosi da je nizom protesta u ponedeljak poslata nova poruka ekoloških aktivista, opozicije, građanskih udruženja i pokreta da Srbija neće biti mesto rudarenja litijuma i kritičnih sirovina.
Portal Klix piše da na protestu u Šapcu okupljeni traže da se donese zakon protiv iskopavanja litijuma i bora.
 
"Okupljenima su se obratili poljoprivrednik Milan Ivanović, turistički vodič na planini Cer Ana Pavlović, stručnjak za vode iz Šapca i diplomirani inženjer tehnologije Dragan Isailović, zatim Biljana Stepanović iz ProGlasa i Miroslav Mijatović iz PAKT-a", prenosi Klix.
 
Zagrebački Indeks podseća da je Ustavni sud nedavno oborio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole, a nekoliko dana kasnije vlada je ekspresno donela novu uredbu i tako "vratila u život" projekt Rio Tinta.
 
"Procene su da bi projekt Jadar u zapadnoj Srbiji, vredan oko 2,4 milijarde dolara, mogao pokriti čak 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom, čime bi kompanija Rio Tinto postala vodeći proizvođač litijuma", prenosi Indeks.
 
Podgorička Antena prenosi poruku koju su uputili Kraljevčani.
 
"Okupljeni su poslali poruku da će im sigurno biti potrebno lečenje, ukoliko se otvore rudnici, a trenutno nemaju ni apotekarsku ustanovu. Ljudi su spremni da brane ono što je njihovo, a ne rudnike, još jedna je poruka okupljenih Kraljevčana", prenosi Antena.

Kako dodaje ovaj portal, porukom da Dan D dolazi uskoro iz Jadra i da tada čitava Srbija zbog blokada mora da stane, zvršen je večerašnji skup protiv rudarenja litijuma na prepunom Trgu Slobode u Aranđelovcu.

  • U planu

    31.07.2024 15:17
    Je
    Kopanje u Bosni, bolje da se borimo zajedno
  • Milorad

    31.07.2024 14:41
    Bog dao Srbi ne uzimaju
    Citam komentare i pitam se kako je bilo kada su radile Sabacka ZORKA i Loznicka VISKOZA, sta one nisu zagadjivale okolinu. A kako bi bilo kada bi ugasili 3 miliona auspuha u Srbiji. Pa usput nema zamene ulja u kolima pa koliko se samo prospe ulja u prirodu. Hej a radna mesta, to ne racunamo prema tome bog nam dao Litijum i Bor a mi ne koristimo, pa ko je ovde lud
  • blokade+neposlušnost

    31.07.2024 14:17
    +adrese
    Fokus protesta kad krenu posle 10.avgusta treba da budu na konkretne stvari i litijum i zagađenje pijaće vode neće proći !
    A to je kao što se već priča: blokade pruga i puteva + građanska neposlušnost u vidu neplaćanja komunalija + objava adresa Rio Tinto lobista na internetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija