Narednih dana protesti protiv Rio Tinta širom Srbije, veliko okupljanje u Beogradu 10. avgusta

U organizaciji ekoloških udruženja protesti protiv otvaranja rudnika litijuma zakazani su u još više od deset gradova Srbije.
Večeras će biti održani protesti u Kosjeriću i Mladenovcu, dok je u Pančevu protest zakazan za 2. avgust ispred Kulturnog centra, s početkom u 19 časova.
 
Stanovnici Osečine organizazuju protest "Osečina protiv litijuma" u nedelju 4. avgusta (19h).
 
U Bresnici kod Čačka, protest "Stop rudarenju" je zakazan za ponedeljak 5. avgusta (19h) na stadionu fudbalskog kluba "Rudar".
Protest u Inđiji biće 6. avgusta na Trgu kod Pošte, s početkom u 19 časova.
 
I stanovnici Sremske Mitrovice su zakazali "Veliki narodni skup protiv Rio Tinta" za utorak 6. avgusta ispred Sportsko-poslovnog centra "Pinki" (19h).
 
Žitelji Pomoravlja okupiće se 6. avgusta u 19 časova u Jagodini. Njihova poruka u pozivu za protest je: "Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati ni tuđi otpad dovlačiti".
U Kragujevcu je protest najavljen za 7. avgust u 19.00 sati ispred Robne kuće.
 
Gornjomilanovčani organizuju protest "Stop Rio Tinto" u četvrtak 8. avgusta (19h) u Gradskom parku.
 
Pod geslom "Za mnom junaci", protest Čačana je zakazan za 9. avgust na Gradskom trgu (19h).
 
Ekološka udruženja najavila su za 10. avgust na Terazijama u Beogradu veliki protest protiv otvaranja rudnika litijuma.
 
U proteklih nekoliko dana održani su masovni protesti građana protiv litijuma u: Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju...
 
Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji.
 
Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust.
Tada je zakazan i veliki protest u Beogradu.
 
"U državi u kojoj postoji samo privid demokratije, gde ne postoji vladavina prava i gde sami donosioci odluka svakodnevno krše Ustav, jedino mesto gde može da se brani narodna volja jeste ulica", navela je na društvenim mrežama Eko straža, prenosi N1.
 
Eko straža poziva sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma bez obzira na političko i ideološko opredeljenje.
 
"Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo orgovornosti", navedeno je.
 
Protest organizuju ekološke organizacije, piše,  koje se godinama bore protiv zagađenja životne sredine i koje sada stoje ujedinje protiv ovog zla koje se nadvilo nad Srbijom i kriminalnog režima koji pokušava da otvori rudnik protiv volje naroda.
 
"Rudnika neće biti, kopati nećete. Beograd 10.8 u 19h, vidimo se. Rio Tinto mrš iz Srbije", poručeno je u objavi.
  • ZX

    31.07.2024 07:08
    Stara istina
    Divlje veprove treba saterati u svinjac inače će sve njive uništiti.
  • @Bibi

    30.07.2024 23:35
    nemoj se praviti blesav
    sem ako već nisi. A to je već upitno,Kad je to eu postavila za uslov kopanje litijuma? Nikom nikad nije bio uslov kopanje bilo čega ulazak za u eu. Sem ako bolje znaš molim te da to i napišeš gde piše? A tvoj nepomenko nikad i nije bio za eu koliko god trućao, niti je ijedno jedino poglavlje zatvorio. Od eu on voli samo i isključivo eure. Zato se uzdrži od trućanja i trolovanja.
  • Nostradamus

    30.07.2024 22:28
    Priviđanje
    Kako je krenulo, ovaj spisak gradova i manjih mesta se širi sve većom brzinom. Narodu dogorelo do nokata. Vlast će to shvatiti kad bude kasno za njih.. Narod je čudo kad ga ponižavaš i omalovažavaš, a naročito je opasan kad hoćeš da mu ugrozš zdravlje i uništiš prostor na kome živi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f