Sindikat radnika EPS-a traži kolektivni ugovor do 6. avgusta ili sledi štrajk

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije zatražio je od resornog ministarstva da novi Kolektivni ugovor za to državno preduzeće bude potpisan do 6. avgusta.
Sindikat radnika EPS-a traži kolektivni ugovor do 6. avgusta ili sledi štrajk
Foto: 021.rs
U suprotnom, kako je za Danas rečeno u sindikatu, već narednog dana će organizovati štrajk koji će u slučaju da za tim bude potrebe, prerasti u generalnu obustavu rada.
 
Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije je 29. jula na adresu Ministarstva rudarstva i energetike uputio jednostrano potpisan novi Posebni kolektivni ugovor sa naznakom da će, ukoliko isti ne bude verifikovan i od strane ministarke Dubravke Đedović Handanović najkasnije do 6. avgusta, radnici već sledećeg dana stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja koji će dalje "u skladu sa zakonom, prerasti u generalni štrajk do ispunjenja zahteva sindikata".
Prema informacijama do kojih je došao Danas, rukovodstvo Sindikata radnika EPS-a je nadležnima predočilo rok u kome Kolektivni ugovor mora biti potpisan zbog toga što je, kako sindikalci tvrde, "usaglašen sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, ali oni odbijaju da se obavežu da će ga potpisati".
"O našim koracima obavestili smo sve zaposlene u Elektroprivredi Srbije, a štrajkački odbor je definisao algoritam štrajkačkih aktivnosti. Primorani smo na radikalne mere, jer šest meseci činimo sve napore i pružamo ruku državi u cilju potpisivanja ovog akta koji je od krucijalne važnosti ne samo za zaposlene, već i za EPS u celini. Sa njihove strane dobijamo niz usmenih obećanja, ali ništa više od toga. Sada im poručujemo da nam je vreme svima isteklo. Kolektivni ugovor je garant ostvarenih prava, a sindikat je višedecenijski čuvar istih", ističe predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Branko Krsmanović.
 
Ceo tekst čitajte OVDE.

Teme

EPS
  • Tamnavac

    01.08.2024 13:52
    Kako da ne.
    Koji to sindikat epsa trazi i uvodi strajk. Kad ima 3 struje sindikata. Jedan je picijev, drugi djokinog, treci rase krsmanovica. Vlasa Srbije naravno nece da potpise Kolektivni ugovor jer ne zna sa kim od te 3 struje sindikata je legitiman. Bitno je da su oni zadrzali svoje funkcije u sindikatu i da im idu plate do neba. A gde su tek bonusi na te plate. A radnik obican nema ni flasu vode na ovim ekstremnim temparaturama ovog leta. Plata sve manja plus sve manja vrednost radnog sata u epsu. Pojeo vuk magarca i to je to. Ko nas šiša.
  • Jako

    31.07.2024 17:04
    Gresite
    Eds je vise stranacki nastrojen ima jedan sindikat radnici mogu da idu na preglede i sigurni su imaju potpisan kolektivni ugovor povecanu cenu rada , mi samo trazimo isto a uskraceni smo.
  • Kum Žoržo

    31.07.2024 09:34
    Sramota do neba. Zna se kako se zapošljava u EPS-u. Najveće plate, najmanje se radi. Jel kolektivni ugovor važi i za “radnike” iz Pro Tenta? Pitam za druga. Pred novu godinu ste dobili 13. platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija