Makron ponovo dolazi u Beograd: Šta su moguće teme?

Nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, francuski lider Emanuel Makron dolazi u Beograd.
Najavljena za početak septembra, biće to druga poseta predsednika Francuske Srbiji u poslednjih pet godina dok istovremeno dve zemlje jačaju odnose, pre svega ekonomske, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Upravo ekonomske, ali i vojne teme očekuje u fokusu susreta dvojice predsednika Slobodan Zečević iz Beogradskog Instituta za evropske studije.
 
"To je posao, o kome se dugo razgovara, nabavke francuskih (borbenih) aviona Rafal", kaže Zečević.
On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da očekuje realizaciju tog projekta, ocenjujući da će to biti veliki posao.
 
"Potrebno je nabaviti barem jednu eskadrilu od 12 aviona i sa druge strane to je jedan tehnološki izazov i za našu vojsku", dodao je.
 
Vučić je u februaru 2023. izjavio za medije da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".
 
Upitan o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bismo finalizovale pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših država".
Šta su moguće teme?
 
Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatra da ima dosta ekonomskih tema na dnevnom redu.
 
Kako je rekao, Francuska "ima dosta prostora" za ulaganje u ekološke projekte, kao što su zdrava pijaća voda u gradovima.
 
"Mislim da će biti razgovora o energetici. Ako ne budemo mogli iz reka da dobijemo veće količine struje, onda je najlogičnije da se oslanjamo na francusku tehnologiju u oblasti nuklearnih elektrana", dodao je sagovornik RSE.
 
U aprilu su Srbija i Francuska potpisale memorandum o razumevanju o uspostavljanju saradnje u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.
 
Vučić je tada rekao da se sa Francuskom vode razgovori kako bi se dobilo znanje i ekspertiza za izgradnju hidroelektrana i nuklearnih elektrana.
 
Slađana Prica, ambasadorka u penziji i članica nevladinog Foruma za međunarodne odnose navela je za RSE da očekuje da Makron podvuče nastavak podrške evropskim integracijama Srbije.
 
"A u tom smislu će značajno biti očekivanje da se Srbija daleko više uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije. Reč je o našem nepridruživanju mnogobrojnim odlukama EU o Rusiji", dodala je.
Prica takođe očekuje da će u septembru biti reči o Kosovu podsećajući da je francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova postao evropski.
 
Sagovornica RSE, koja je službovala kao prva ambasadorka Srbije u Savetu Evrope u Strazburu, ocenjuje da Francuska nije dovoljno prisutna u Srbiji, ni ekonomski, na ni politički.
 
"Posle posete Šolca stičem utisak da je Makronov dolazak na neki način i kao pandan poseti nemačkog kancelara", kaže Prica za RSE.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je Beograd 19. jula zajedno sa evropskim komesarom Marošem Ševčovičem kada je potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.
  • Ana

    01.08.2024 23:48
    Donosi da najavi turu nuklearnog otpada. A nas ce presrecan da prihvati, dobice nesto para, I onda ce nam tim parama mlatiti kako je on uspesan jos 30 godina... Samo pitanje je ko ce docekati tih 30 god, a da ne dobije rak...
  • ja ne bot

    01.08.2024 13:41
    Ne mora ni da dođe..
    Nema rudnika, nema deponija nuklearnog otpada.
  • B

    01.08.2024 12:26
    V
    Klaus Švab ,Hil,Makron,Šulc,Zelenski....
    Pametnom dovoljno
    Ostalima sendvič,s majonezom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija