Protesti protiv kopanja litijuma u Novom Sadu i još 22 grada: Ovo je raspored za sledeću nedelju

U organizaciji ekoloških udruženja protesti zbog najave otvaranja rudnika litijuma do kraja sledeće nedelje biće održani u još 23 grada u Srbiji.
Protesti protiv kopanja litijuma u Novom Sadu i još 22 grada: Ovo je raspored za sledeću nedelju
Foto: 021.rs
Večeras sa početkom u 19 časova protest će biti održan u Osečini, a u ponedeljak u Boru, Rači, Smederevu, Rekovcu i Bresnici.
 
Protest u Inđiji je u utorak, 6. avgusta na Trgu kod Pošte, u 19 časova.
I stanovnici Sremske Mitrovice su zakazali "Veliki narodni skup protiv Rio Tinta" za utorak 6. avgusta, ispred Sportsko-poslovnog centra "Pinki" (19h).
 
Žitelji Pomoravlja okupiće se u utorak, 6. avgusta u 19 časova u Jagodini. Njihova poruka u pozivu za protest je: "Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati, ni tuđi otpad dovlačiti".
Istog dana, s početkom u 20 časova, zbog najave otvaranja rudnika litijuma protestovaće i žitelji Knića, ispred Doma kulture.
 
Za sredu, 7. avgusta, protesti su zakazani u četiri grada. Kragujevčani će se okupiti na platou ispred Robne kuće, a Novosađani na Trgu slobode. U Bajinoj Bašti i Obrenovcu protesti će biti održani na gradskim trgovima, svi s početkom u 19 časova.
 
U četvrtak, 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest "Stop Rio Tinto" u Gradskom parku (19h). U isto vreme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane) i Kruševca na Trgu kosovskih junaka.
 
Pod geslom "Za mnom junaci", protest Čačana je zakazan za petak, 9. avgust na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju, (plato ispred Robne kuće) i Lazarevcu ispred Rudarske česme.
 
Ekološka udruženja najavila su za subotu, 10. avgust na Terazijama u Beogradu veliki protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma.
Proteklih dana, istim povodom, održani su masovni protesti građana u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Požegi, Mionici, Raški, Pančevu, Topoli...
 
Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. 
 
Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, jeste subota, 10. avgust.
  • Miloš

    05.08.2024 13:38
    U NS se to može održati u nekom od kafića,ima mesta a i da se ljudi ne umire stojeći
  • Zoran

    05.08.2024 12:08
    Ej Dejane znaš li da se u industriji Srbije troši 650000 tona godišnje sumporne kiseline?Sedi -1.
  • Pitka Voda!

    05.08.2024 11:22
    Zelim pitku i zdravu vodu u Vojvodini!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija