Stadion u Zaječaru plaćen 24 miliona evra još zvrji prazan, a nije jedini

Iako je zvanično otvoren u novembru 2023. godine, stadion u Zaječaru koji su građani Srbije platili 24 miliona evra "skuplja prašinu" umesto da okuplja ljubitelje fudbala.
Da se stadionski fijasko u Zaječaru nastavlja, potvrđeno je još jednom pre nekoliko dana kada je OFK Beograd otkazao domaćinstva u Zaječaru, pa će svoje prvenstvene mečeve igrati u Loznici, piše N1.
 
Zašto? Zato što stadion u Zaječaru i dalje ne ispunjava uslove za prvoligaški fudbal.
 
"U pitanju su detalji oko telekomunikacionih veza na objektu 'Kraljevica', verujem da će na vreme sve biti rešeno", rekao je nedavno direktor preduzeća stadioni d.o.o Ljubisav Sekulić, koji je zadužen za upravljanje novoizgrađenim stadionima u Zaječaru, Leskovcu i Loznici. 
Ništa u međuvremenu nije rešeno, a zvaničnog saopštenja o razlozima nema.
 
Stadion je zvrjao prazan i protekle sezone. Tada se spekulisalo da je tokom februara došlo do pucanja vodovodnih cevi, a pominjala se šteta od oko 300.000 evra. Tih dana je Ljubisav Sekulić izjavio da "nikakve havarije nije bilo", ali i da "još nema realna ovlašćenja ni da govori, ni da dela".
I ovog puta ništa nije jasnije. Prema rečima odbornika lokalne Skupštine opštine Miloša Stojadinovića, zvaničnih informacija nema.
 
"Pominjalo se da nema upotrebne dozvole, da ima problema sa strujom, ali zvanično ništa. Lokalne vlasti kažu da je stadion pod upravom Fudbalskog saveza Srbije. A stadion je prazan, fudbal se ne igra, a mi se vrtimo u začaranom krugu, jer niko ne zna zašto je tako", kaže Stojadinović za N1.
 
Stadion "Kraljevica" u Zaječaru svečano je otvoren u sklopu predizborne kampanje 19. novembra 2023. godine.
 
Kako je "Vreme" ranije pisalo o stadionskoj groznici, "Kraljevicom" je u novembru 2023. godine prvi i, za sada, jedini put protutnjalo nekoliko hiljada ljudi - u košuljama, sa kravatama, u odelima i narodnim nošnjama. Tada je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, u društvu predsednika države Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i prvog čoveka UEFA Aleksanda Čeferina, svečano otvorio stadion poželevši Zaječarcima da njihovi klubovi iz godine u godinu igraju u višim ligama, jer bi "bio greh da na tako velelepnom stadionu ne igraju najbolji klubovi države".
 
Fudbalski klub Timok 1919 iz Zaječara, iako trenutno vodeći na tabeli Zone "Istok", ne može se svrstati u najbolje klubove države. Upravo zato je izgradnja novog stadiona vrednog oko 24 miliona evra za četvrtoligaški klub mnogima bila iznenađenje. Uz to, čak i nakon što je izgrađen i u predizbornoj kampanji svečano otvoren, stadion "Kraljevica" se ne koristi jer lokalni klub Timok 1919, kao i decenijama ranije, mečeve igra na Gradskom stadionu u neposrednoj blizini novoizgrađene "Kraljevice".
Nema samo Zaječar novi stadion
 
Nije Zaječar jedini sa novim stadionom. Fudbalski stadioni su prošle godine nikli i u Loznici i Leskovcu, sredinama koje, poput Zaječara, nisu baš poznate po dugoj fudbalskoj tradiciji, pa se postavlja pitanje koliko je smisleno bilo uložiti desetine miliona evra državnog novca za izgradnju stadiona za klubove bez značajnije baze navijača, koji ne mogu da ispune tribine?
 
Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, izgradnja stadiona "Dubočica" u Leskovcu koštala je oko 18 miliona, dok je za stadion "Lagator" u Loznici iz državne kase izdvojeno oko 22 miliona evra.
 
I baš na stadionu u Loznici nedavno je održano obeležavanje godišnjice sećanja na stradale i prognane u akciji "Oluja" kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neizostavni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici dveju vlada, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. 
  • milan

    31.08.2024 11:19
    stadioni
    Biće intersantno videti koliko prati gledalaca utakmice Timoka kome je navodno jedino namenjen stadion u svrhu igranja fudbalskih meččeva...
  • Miii

    07.08.2024 09:45
    Stadion
    Super stadion za mitinge
  • Zebra

    06.08.2024 14:35
    Sačekajte neki rudnik, pa će doći sns autobusima da napune stadion. Tito je previo domove jna, vučić pravi stadione…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.