Protesti protiv rudnika litijuma: Ovo je raspored za danas i naredne dane

Protesti protiv rudnika litijuma večeras će biti organizovani u Užicu, Kragujevcu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu.
Do sada su protesti građana održani u 32 grada širom Srbije. 
 
Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. Rok za usvajanje tog zakona je subota, 10. avgust.
Prema dosadašnjim najavama, od četvrtka do subote kada će biti održan centralni protest u Beogradu, na Terazijama, u organizaciji svih ekoloških udruženja u Srbiji, protestovaće se u 12 gradova.
 
Za četrvtak 8. avgusta, protesti su zakazani u Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.
 
U petak će nezadovoljstvo zbog najave vlasti da će za dve godine početi sa radom rudnik litijuma u Jadru iskazati građani Leskovca, Čačka, Niša, Vranja, Lazarevca, Vladimiraca i Malog Zvornika.
U subotu u 11 časova protestovaće i stanovnici Bele Crkve.
 
Proteklih dana održani su masovni protesti građana zbog najave otvaranja rudnika litijuma u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Ubu, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini, Rači, Smederevu, Rekovcu, Bresnici, Boru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Jagodini, Kniću... 
 
Predsednik Udruženja "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović pozvao je Beograđane i sve građane Srbije da u što većem broju prisustvuju protestu koji je zakazan za subotu, 10. avgusta u Beogradu. 
 
Kokanović je agenciji Beta kazao da se protest u Beogradu ne odnosi samo na otvaranje rudnika litijuma u Jadru, već je cilj da se vlast spreči u nameri da dozvoli stranim kompanijama da otvore rudnike bilo gde u Srbiji. 
 
"Pozivam ljude da dođu u što većem broju na protest koji će biti održan u Beogradu na Terazijama. Jedini zahtev koji će s tog skupa biti upućen vlastima je trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma na celoj teritoriji Srbije. Na tom skupu saopštićemo koji su naredni koraci kako bi se sprečilo otvaranje rudnika litijuma širom Srbije", kazao je Kokanović.
Kokanović je poručio da ekološka udruženja nisu strani plaćenici i da ne rade za vlast.
 
Ova borba je, dodao je, iznad politike i iznad verskih, nacionalnih i seksualnih opredeljenja.
  • pobogu

    07.08.2024 12:01
    Ovde i sada se pravi razlika ko je čovek, a ko miš.
  • Svesna

    07.08.2024 09:50
    Idemooooooo...
    ...Normalno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija