FOTO Počelo vađenje potopljene nacističke flote iz Dunava: U reci već osam decenija

Prvi nacistički rečni vojni brod izvučen je posle 80 godina iz Dunava, kod Prahova.
Ovo je objavio ministar Goran Vesić i dodao da je ovaj vojni brod pripadao dunavskoj  crnomorskog floti Krigsmarine.
 
"U narednim mesecima izvadićemo 21 brod koji se već osamdeset godina nalaze na dnu Dunava na plovnom putu kroz Srbiju. U narednoj fazi biće izvađeno oko osamdeset brodova", napisao je on.
Inače, dodaje, nacisti su 1944. godine potopili oko 200 brodova kako bi zaustavili prodor sovjetske rečne flote u Dunav.
 
"Svaki brod koji bude izvađen prolazi detaljnu kontrolu uz demontažu eksplozivnih sredstava koja su ostala u njima. To traje desetak dana", objašnjava Vesić.
Objašnjava i da se na slikama prvog broda vidi koliko je eksplozivnih sredstava ostalo na brodovima.
 
"Sve se to nalazilo u Dunavu osam decenija", napisao je on.
 
Crvena armija je, dodaje Vesić, uklanjala neke od brodova kako bi oslobodila plovni put krajem 1944. godine.
 
"A potom i u proleće 1945. godine, kako bi pojedine brodove osposobila za plovidbu u svojoj rečnoj flotili koja im je bila potrebna za završetak rata. Od tada, skoro osam decenija ništa nije rađeno sa vađenjem nemačke nemačke nacističke rečne flotile", napisao je on.
 
Istakao je da će, kada ovaj proces bude završen, javnosti biti omogućeno da vide deo potopljene nacističke flote "koja već osam decenija otežava plovidbu na ovom delu Dunava".
  • Milan

    20.08.2024 18:59
    Gde je ta Nacistija?
    Ko vas plaća da falsifikujete istoriju? Flota je nemačka. Nije postojala zemlja Nacistija niti su Nacisti neki fini građani te izmišljene zemlje. To je nemačka flota, nemačka vojska i nemački građani u toj vojsci koji su odgovorni za 60 milona mrtvih u drugom svetskom ratu. Kako se usuđujete da lažirate istorijske podatke? Ne interesuje me kako Nemci sebe za zamišljaju.
  • Ništa za bacanje

    07.08.2024 16:30
    Da ih ‘oporavimo i stavimo u funkciju!
  • Samo

    07.08.2024 16:12
    Napred!
    Budite jednom vizionari u svojoj skromnoj materijalnoj svesti (mislim na ekipu na vlasti) i izložite sve izvađene brodove kao muzej na otvorenom. Siguran sam da postoji jako velik broj ljudi koji bi želeli da vide tu armadu, i naravno plate ulaz. Iskoristite potencijal, možete napraviti novo svetsko čudo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija