Akonto Vučićeve tvrdnje da "niko ništa nije skupio": Građani dali bar 17,5 miliona evra za bolesne

Dvema organizacijama koje se bave prikupljanjem novca za bolesnu decu i odrasle, samo u 2023. godini, građani iz Srbije i inostranstva uplatili su više od 17,5 miliona evra pomoći.
Akonto Vučićeve tvrdnje da "niko ništa nije skupio": Građani dali bar 17,5 miliona evra za bolesne
Foto: Pixabay
Kako piše N1, uplate su vršene SMS porukama ili direktno na račun, pa se čini da je nedavna izjava predsednika Srbije o tome "kako se (novac) skuplja okolo-naokolo" i da "uglavnom niko ništa nije skupio" još jedno obmanjivanje javnosti.
 
Prema podacima humanitarne fondacije "Budi human", koji su javno dostupni na portalu te organizacije, samo u 2023. godini za pomoć deci i odraslima u lečenju uplaćeno je više od 17,5 miliona evra.
Na sajtu fondacije javno su dostupni svi podaci - po datumima za svaki dan, mesec i godinu, kao i iznosi svake pojedinačne donacije, pored koje je navedeno ime i prezime uplatioca, organizacije, društva, osim u slučajevima kada je donator želeo da ostane anoniman. Uvidom u podatke može se videti da su ljudi humanog srca, od 1. januara do 31. decembra prošle godine, uplatili iznos veći od dve milijarde dinara, za one kojima je bio potreban, i to u različitim valutama.
 
Najviše je bilo dinarskih uplata, međutim, ni one devizne nisu bile skromne. U evrima je donirano više od 428.000, švajcarskim francima 57.120, ukupno je u američkim dolarima upalćeno 68.000, a na račune bolesnima stizali su i australijski dolari, norveške krune, kanadski dolari, britanske funte...
Takođe, na zvaničnom portalu humanitarne organizacije "Budi human" je vidljivo istaknuto i koliko je od njenog osnivanja do danas ukupno prikupljeno sredstava, a to je gotovo 12 milijardi dinara, više od 3.700.000 evra, gotovo 700 hiljada švajcarskih franaka i blizu pola miliona američkih dolara.
 
To znači da je ukupan iznos pomoći koju su građani, firme, organizacije uplatile za pomoć bolesnima veći od 100 miliona evra.
 
Ukupan broj poslatih SMS poruka preko ove fondacije uskoro će dostići broj od 30 miliona.
 
Međutim, fondacija "Budi human" nije jedina preko koje se u Srbiji organizuje prikupljanje novčane pomoći bolesnoj deci i odraslima, tako da ukupan iznos novca koji građani iz Srbije i inostranstva redovno uplaćuju umnogome premašuje prošlogodišnjih 17,5 miliona evra.
 
Fondacija "Podrži život" takođe godinama unazad prikuplja novac za bolesnu decu. Iznos koji su građani donirali kako bi pomogli u lečenju bolesnih mališana i u ovoj organizaciji se meri milionima evra.
Ova humanitarna organizacija je, osim prikupljanja novčanih sredstava SMS porukama i uplatama na račun, organizovala i više od dvesta humanitarnih akcija, a pomogli su da novac stigne do više od stotinu mališana kojima je bio neophodan za lečenje.
 
Novac za ugroženu decu, odrasle ili cele porodice se u Srbiji prikuplja na najrazličitije načine, preko humanitarnih organizacija, medija, društvenih mreža, ličnim pozivima javnosti kako poznatih tako i nepoznatih ličnosti - komšija, prijatelja ili rodbine onih kojima je pomoć potrebna. I u svakom pojedinačnom slučaju građani u Srbiji, ali i oni u inostranstvu, uvek se odazivaju u velikom broju pa novac, kao i ostale neophode potrepštine, uvek nađu put do onih kojima su potrebni.

Komentari 29

  • Dragana

    09.08.2024 12:50
    @Milovan
    Hvala na lijepim riječima i pozdrav od Tiramisu djevojke
  • Ivan

    08.08.2024 12:45
    ALOOOO botovi
    nije li vas malo sramota i opoziciju i poziciju. Samo pljujete.
    Umesto minusa ajde po jedan sms .
    Nika vas nije ispljuvao sa grupe budi human niti ih zanima.
    Oni su tu da pomognu nekome kome treba a ne da pomognu glasove za vašeg najdivnojeg predsednika.
    Puca mi za vas ali nemojte davati minuse ljudima koji rade.
    Sramota.
    Živite u paralelnom unverzumu državne platice ništa se ne radi godišnji.
    Ima u suprootno od toga. Nema svako sindikat koji će da mu plati lečenje dece. ALi vi više volite minuse . Ne bojite li se makar malo Boga.....
  • /

    08.08.2024 11:51
    /
    minusari daju prilog samo naprednjackoj stranci.
    svi ostali uplacuju poruke za pomoc, ponedeljkom idu na stand i ubacuju u one kutije koju drze deca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija