Stručnjak: Most na Ibru ispunjava uslove za saobraćaj, slede dodatne provere

Kontrole koje su rađene na glavnom mostu na Ibru u Mitrovici su prema prvim rezultatima pokazala da su ispunjeni svi uslovi da se koristi za saobraćaj motornim vozilima.
Stručnjak: Most na Ibru ispunjava uslove za saobraćaj, slede dodatne provere
Foto: Beta/AP (Visar Kryeziu)
Ovo saznaje Beta u ekipi univerzitetskih profesora koja je nadgledala ekspertizu.
 
Prema tim izvorima, ekspertiza je rađena najsavremenijim uređajima koji postoje u Evropi, dok je stručnjak koji je to nadgledao poznat po iskustvu u ekspertizi mostova na nivou Balkana i jedan je od najpoznatijih u toj oblasti.
Kako dodaju, sada predstoji dalji postupak čitanja rezultata koji su zabeleženi i upoređivanje sa teoretskim rezultatima kojima se uređuje stabilnost mostova.
 
Taj posao bi, prema sagovornicima Bete, trajao do desetak dana.
Upitani o radovima na mostu 2016. rečeno je da su tada radovi uglavnom bili usredsređeni na izgled mosta, "stvaranje posebne pešačke staze na obe strane mosta", 
 
To je, kako su kazali, dovelo do smanjena saobraćajnih traka od četiri na dve i "ulepšavanje za oko" izgleda samog mosta.
 
Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali datum kada bi se to moglo dogoditi.
Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati "mnogo vremena" - od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do "revitalizacije" pojedinih delova mosta.
 
Predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i "sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima" otvaranja mosta.
 
Lokalni Srbi, inače, protive se otvaranju tog mosta između Severne i Južne Mitrovice za saobraćaj.
  • Koja

    08.08.2024 18:29
    Zgubidani
    Ovo je bitno , nema otvaranja mosta ! Bogata jaka Srbija je garant !
  • Boki

    08.08.2024 18:12
    nije most zatvoren zbog neispravnosti vec zbog sigurnosti Srba,a tu sigurnost im moze jedino vratiti Srpska vojska koja ce se vratiti kad tad.Dogosine u Prizrenu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija