Protesti protiv Rio Tinta širom Srbije: U Subotici bez šetnje, u Smederevskoj Palanci manji problemi

Protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u Subotici, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.
Kako piše N1, u Subotici govor drži, između ostalog, i profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljiljana Tomović. Građani su se okupili ispred Gradske kuće, a večeras neće biti šetnje po gradu.
 
Okupljeni na trgu su za N1 rekli da ih se ova borba itekako tiče, da je borba protiv Rio Tinta zajednička, jer su vazduh, vod ai zemlja zajedničko dobro, a zdravlje najveća vrednost za koju svi moraju da se bore.
 
Mnogi od njih najavili su dolazak u vidu podrške u Beograd u subotu.
 
Pored Sremske Mitrovice, Inđije i Novog Sada, ovo je četvrti protest u Vojvodini protiv iskopavanja bora i litiuma. Kako kaže reporterka N1, protest se prelio i na najseverniji grad u zemlji i večeras se i iz Subotice šalje poruka – ne rudarenju litijuma i bora.
Građani su se u Kruševcu okupili na Trgu kosovskih junaka. Iako nije na mapi geoloških istraživanja, u okolini grada se nalaze mesta u kojima bi moglo da dođe do kopanja – Levač i Blace.
 
Njih povezuje reka, a građani straguiju da bi na taj način hemijski otpad mogao da dođe i do njih, javlja reporter N1.
 
Međutim, glavni razlog je, dodaje on, poruka solidarnosti sa svim građanima Srbije.
Profesorka Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, istakla je da je Srbija poljoprivredna zemlja, a ne rudarska.
 
"Mi možemo u celini da budemo mesto za proizvodnju hrane. Jedna Holandija godišnje privredi trostruki budžet Republike Srbije samo iz poljoprivrede, a ima i manje i lošijeg kvaliteta poljoprivrednu zemju", istakla je ona.
 
Skup u Smederevskoj Palanci planiran je na Centralnom gradskom trgu, ali su se pojavili manje prepreke i protest se održao dvadesetak metara dalje.
 
Gradske vlasti su, kako navode oni koji su se okupili da protestuju protiv iskopavanja litijuma, "zloupotrebile decu da naprave zid u odnosu na protest".
 
Organizatori kažu da su prijavili da će se okupiti na ovom mestu. 
 
Trenutno su u ovom mestu dani kulturnog leta, a u agendi nije postojala manifestacija koja je posvećena deci, a nijedna koja je planirana danas. Međutim, oko 17 časova su na trg postavljeni predmeti namenjeni deci.
 
Kako javlja N1, građani su razočarani ovakvim stavom gradskih vlasti, što se, kažu, "stvaraju veštačke podele, što nije dozvoljeno ljudima da se okupe na prvobitnoj lokaciji".
Učesnicima protesta u Gornjem Milanovcu uoči protesta stigla je i podrška – 100 zdravstvenih radnika je podržalo okupljanje, dalo svoj potpis i imenom i prezimenom stalo iza podrške borbi protiv rudarenja, kaže reporterka N1.
 
Dr Tatjana Milošević, pedijatar, rekla je da su podršku uputuile njene kolege, ne samo lekari, već i medicinske sestre, kompletno zdravstveno osoblje.
 
"Mi kao lekari moramo da razmišljamo o budućnosti, ne samo nas koji živimo ovde, nego o budućnosti dece, pa i one koja će se tek roditi. Izražavamo veliku zabrinutost za devastaciju životne sredine", rekla je ona.
  • Srbin

    09.08.2024 21:35
    Strucnjak do strucnjaka
    Nisam znao da Srbija ima ovoliko geologa ,hemicara,onkologa,kardiologa koji znaju kako se unistava zivotna sredina i da treba da se ustane protiv kopanja litijuma.
  • Miloš

    09.08.2024 13:05
    Kopanje nema nikakve veze sa protestima.To je samo izgovor kao što je bila Korona i ostale nesreće koje opozicija manipulišući ljudima koristi da dodje na vlast.Naravno svi izbori od bog zna kad su pokradeni bez obzira što je recimo taj Vučić dobio milion glasova više od prvog pratioca čijeg se imena ne sećam.
  • Ns

    08.08.2024 21:56
    A Pančevo?
    Pored Sremske Mitrovice, Inđije i Novog Sada, ovo je četvrti protest u Vojvodini.

    Pa ja sam bila ubeđena da i Pančevo pripada Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija