Šta smena direktora JP "Srbijašume" govori o poziciji Dačića i socijalista u vlasti?

Veliki deo političke veštine Ivice Dačića, koja mu je omogućila da poslednjih 16 godina bude deo vlasti, otpada na sposobnost da dešifruje poruke onih koji su u političkom lancu ishrane iznad njega.
Šta smena direktora JP "Srbijašume" govori o poziciji Dačića i socijalista u vlasti?
Foto: 021.rs
Vodeći se tim talentom, Dačić je dan nakon što je Vlada Srbije smenila Igora Braunovića, istaknutog člana SPS-a sa pozicije direktora Srbijašuma, objavio saopštenje poručivši da SPS najoštrije osuđuje "najavu nasilnih demonstracija u subotu", piše NIN.  
 
U potpunosti prihvativiši propagandne principe naprednjaka, Dačić je dodao da antilitijumski protesti "nemaju nikakve veze sa zaštitom životne sredine, već imaju za cilj nasilno preuzimanje vlasti i pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".
 
"Proteste organizuju oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju i hvalili se tim projektom dok su bili na vlasti. Milion puta je rečeno da je zaštita životne sredine osnovno pitanje od kojeg će zavisiti realizacija ovog projekta. Potpomognuti inostranim faktorom, očigledni cilj je oslabiti Srbiju stvaranjem haosa i tako je onemogućiti u odbrani nacionalnih i državnih interesa", naveo je Dačić dodajući da je zato obaveza svih državotvornih i patriotskih stranaka da se suprotstave takvoj "pogubnoj politici".
Predsednik socijalista se nijednom rečju nije osvrnuo na to što je dan ranije, Vlada Srbije, čiji je on  potpredsednik, smenila Igora Braunovića, istaknutog člana SPS-a sa pozicije v. d. direktora JP Srbijašume. Smena je usledila svega par dana nakon što su pojedini članovi SNS-a javno kritikovali socijaliste zbog toga što se anonimni odbornik ove stranke iz Malog Zvornika fotografisao sa pojedinim aktivistima koji se protive rudarenju litijuma. Kada su za događaj pitali Aleksandra Vučića, on je podsetio na Braunovićevu izjavu da je od "litijuma do litija tanka linija".
 
Smena Braunovića žuti karton Dačiću
 
Smena Braunovića je, prema rečima urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića, svojevrsni "žuti karton" Dačiću i socijalistima i poziv da uđu u "litijumski čamac" u kojem se već nalaze članovi SNS-a.
"Dačić sve to nastoji da ispegla ovom poslednjom izjavom o protestima, ali je činjenica da se socijalisti, najblaže rečeno, nisu polomili u litijumskoj kampanji vlasti", ističe Vukadinović za NIN.
 
Braunovićeva smena je došla u trenutku kada se uveliko diskutuje o tome da li će SPS uspeti da održi autonomiju usled bližeg povezivanja sa SNS-om. Socijalisti su od 2012. godine bili sastavni deo skupštinske većine, ali su sve do poslednjih izbora pred birače izlazili samostalno. Ipak, nakon parlamentarnih izbora u decembru 2023. godine gde je SPS pao na 6,7 odsto podrške, socijalisti su na lokalnim izborima u junu ove godine izašli na zajedničkoj listi sa naprednjacima. U ovoj koaliciji izrazite asimetrije u korist naprednjaka, pojedini analitičari su upozoravali na opasnost da SNS „proguta“ SPS.
 
Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Dačić brojnim ustupcima Vučiću prethodnih godina pokušavao za sebe i SPS kupi milost.
 
"Ali svi ti ustupci su doveli do toga da je SPS postao neka vrsta leve frakcije SNS-a. Oni su pod kontrolom naprednjaka i nemaju više nikakvu autonomiju. Vučić je u potpunosti ukrotio Dačića i njegovo najbliže okruženje, a sada pokušava da to po dubini uradi i sa svim članovima SPS-a. Smena Braunovića, u tom kontekstu, šalje poruku članovima SPS-a da njihova partija više praktično ne postoji i da ubuduće moraju da slušaju Vučića", kaže Anđelković za NIN.
 
Iako nikada nije bio u samom vrhu SPS-a, Igor Braunović se svakako nalazi na višoj poziciji u stranačkoj hijerarhiji. On je formalno od 2017. godine bio v. d. direktora JP Srbijašume, ali je defakto upravljao ovim javnim preduzećem od 2010. godine. Trenutno je i narodni poslanik ove stranke, ali i koordinator SPS-a za Zlatiborski okrug.
 
Svojevremeno je bio pod istragom za korupciju, a u sklopu istrage je bio pod prismotrom policije. Na jednom od tih snimaka, policija je dokumentovala Braunovićev razgovor sa Brankom Stefanovićem, ocem bivšeg ministra unurašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Između ostalog, zbog sumnje da je naložila brisanje tog snimka, trenutno se sudi Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP-a, podseća NIN.
Braunović je dosta dugo iskakao iz stranačke linije, a najupečatljiviji primer toga bilo je otkrivanje spomenika komandantu četničkog pokreta u Srbiji Draži Mihailoviću. Braunović je osnivač i udruženja za očuvanje prirode "Naša Drina", a baš je u tom kapacitetu i izrekao citat koji će ga na kraju i koštati direktorskog mesta.
 
Đorđe Vukadinović napominje da je Braunović bio jedan od istraknutijih predstavnika struje unutar SPS-a koja nije bila sklona utapanju u naprednjake.
 
Prema rečima Dragomira Anđelkovića, SPS je trenutno došao do faze gde će ili da se utopi u SNS, ili će doći do pobune u dubini stranke.
  • R49

    10.08.2024 18:59
    Znalo se od ranije
    Šta smena direktora JP "Srbijašume" govori o poziciji Dačića i socijalista u vlasti?

    Govori da su dačić i njegovi smenljivi praporci.
  • Nikola

    10.08.2024 17:57
    *
    Da je Ivica za koferce prodao i svoje članove.
  • Dačić, znači, tucmuc

    10.08.2024 17:27
    Navodno "socijalistička" partija odavno nema nikakve veze sa socijalizmom. Postali su obični satrapi A.Vučića sa zadatkom sprovođenja divljeg kapitalizma do svake pore društva u Srbiji. Partija koja je odavno izgubila smisao postojanja još u vreme S.Miloševića. Održavaju ih strane ambasade i kompromitujuća dokumentacija koju poseduje Ivica Dačić u vezi sa kriminalnim radnjama vodećih ljudi iz vlasti. Zato ih i podržavaju pošto im samo kriminalci u vlasti garantuju opstanak u političkom životu. Sa njihovim padom Dačićeva dokumentacija postaje potpuno bezvredna a to je onda definitivan kraj SPS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija