ProGlas osudio hapšenja na protestima: Represija vlasti neće uplašiti građane Srbije

Inicijativa ProGlas saopštila je danas da osuđuje hapšenja građana na mirnim demonstracijama protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru, i da traži njihovo hitno oslobađanje.
"Suočena s masovnim nezadovoljstvom građana, izraženim na najmasovnijem protestnom pokretu u Srbiji u protekle dve decenije i na velikim demonstracijama u Beogradu, vlast se odlučila na represiju, hapšenja i zastrašivanja, skraćene sudske postupke i drakonske kazne. Uvereni smo da represija vlasti neće uplašiti građane Srbije koji koriste pravo na proteste garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ugradila u svoj pravni poredak. Sva odgovornost za posledice i dalji razvoj događaja pada na vlast koja na silu pokušava da nametne projekat koji je izazvao ogromno uznemirenje i nezadovoljstvo građana", naveli su iz ProGlasa u saopštenju.
Naglasili su da je vlast, osim faktičke represije, posegnula i za sistematskim onemogućavanjem javne reči.
 
"Nikada do sada nismo imali saopštenja državnih organa povodom govora na protestima. ProGlas osuđuje saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike protiv Svetlane Bojković kao nečuven primer nerazumevanja slobode govora", zaključili su u saopštenju.
Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je na govor glumice Svetlane Bojković na protestu protiv iskopavanja litijuma i Rio Tinta.
 
"Poštovana gospođo Bojković, sa žaljenjem konstatujemo da se, umesto svojim poslom u kom ste vrsni, bavite iznošenjem neistina i neproverenih informacija i to ne prvi put i u vezi sa temom o kojoj, uz dužno poštovanje, ne znate ništa", navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Oni napominju kako je Bojković kazala da je u Srbiji planirano još 40 rudnika.
 
"Ministarstvo rudarstva i energetike je više puta demantovalo ovu neistinu i ponovićemo ponovo - istražna prava i istraživanja ne znače i otvaranje rudnika. To je višedecenijski proces te je tako u proteklu 21 godinu otvoren svega jedan rudnik u celoj Srbiji", navodi se u saopštenju.
 
Na njen osvrt na kompanije Dandi i Rakita, istakli su kako jedna kompanija poslovala u Srbiji do 2004. godine, a da druga ima 200 a ne 1.500 bušotina.
 
"Nejasno je kome se obraćate i koga želite da fascinirate ili zastrašite - građane ili opozicione lidere poput Marinike Tepić i Borka Stefanovića koji su vas slušali iz publike. Ako je kompanija 'Dandi' nešto loše, što se može zaključiti iz vašeg obraćanja, zašto ih niste pitali a zašto su doveli kompaniju Dandi u Srbiju 2004. i zašto su im dali istražna prava 2006. i zašto su izmenili zakon upravo 2006. da daju veća prava investitorima koji imaju istražna prava", pitali su u Minsitarstvu.
Iz ministarstva su takođe poručili Svetlani Bojković da se bavi isključivo glumom.
 
"Predlažemo, gospođo Bojković, da se bavite isključivo glumom, a teme rudarstva ostavite rudarskim i geološkim inženjerima, tj. struci kako bi naši građani imali adekvatne informacije, a ne dezinformacije, širenje neistina, panike i straha poput izjava 'Izgleda da smo žrtvovani kao buduća prljava rudarska kolonija'. Imajte toliko poštovanja za svoje sugrađane", zaključuje se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.
  • Неупућен

    12.08.2024 16:47
    Изнова шта је Истина
    @Neupućen/ Ни ти ми ниси дао потпун одговор, око тога шта садржи јаловина и како ће се одлагати, него си само пропагандистички навео 'да биће то и то' као да смо ми малоумна детца. Ово је питање свих нас а за многе је политичко питање и у власти и опозицији - да се не опечете о јаловину и ви и они!?
  • BGD 011

    12.08.2024 15:59
    Ne veruj Vucicu i Pinku
    @ Неупућен, nadam se da ce ti sve biti mnogo jaznije ako, i kad shvatis da ni u jednoj zemlji EU ne postoji rudnik
    litijuma! Zapitaj se zasto?!
  • за неупућеног

    12.08.2024 15:53
    Јаловоште чврстог отпада налазиће се поред реке Штавице. Подћиће брану високи 17м а јаловиште обложити фолијом дебљине 2мм, около ће се налазити одводни канали за одвод вишка воде од атмосферских падавине. Све подаци Рио Тинта. Само нису рекли где вода из одводних канала иде и шта са јаловином која садржи огроман проценат арсена која свакако је под утицајем атмсверских падавина и натапа се. Све то објашњавају и људи којима је то струка, па потражите. Неко је написао да би волео да чује неког странца. Па пронађите интрјву са Марком Гудејлом, који је између осталог рекао да би нам било најбоље да се бавимо пољопривредом итд.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija