Kome mladi veruju: Najviše nauci i naučnicima, u Vojvodini najmanje poverenja imaju u crkvu

Mladi u Srbiji najveće poverenje imaju u naučnike i nauku, a najmanje u političke partije i predsednika Republike.
Kome mladi veruju: Najviše nauci i naučnicima, u Vojvodini najmanje poverenja imaju u crkvu
Foto: Pixabay
To pokazuje najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2024, koji je pripremila Krovna organizacija mladih (KOMS), prenosi Danas.
 
U istraživanju je učestvovalo 1.200 ispitanika, uzrasta od 15 do 30 godina sa teritorije naše države koji su popunjavali onlajn upitnik, a poverenje u institucije su ocenjivali na skali od 1 do 5 (1 - Uopšte nemam poverenje, 5 - Imam veliko poverenje).
"Osnovni zaključak je da mladi imaju umereno poverenje jedino u naučnike i nauku, dok sve ostale institucije imaju prosečno poverenje niže od 3,00. Nijedna institucija nema prosečnu ocenu iznad 3, što govori da su mladi u potpunosti nepoverljivi i da se osećaju zapostavljeno", konstatuje se u izveštaju.
 
Sa najmanjim poverenjem (prosečna ocena ispod 1,5) ističu se političke institucije (predsednik Republike, Vlada, Narodna skupština), dok prosečnu ocenu ispod 1,6 imaju i gradonačelnik/predsednik opštine, Ministarstvo prosvete i mediji.
Resorna ministarstva za mlade i Kancelarija za mlade imaju nešto više prosečne ocene, ali se u odnosu na prošlu godinu, ocena Ministarstva turizma i omladine snizila sa 1,91 na 1,86.
 
Primetno je da je samo Crkva u odnosu na isto istraživanje pre pet godina (2,4) popravila svoju sliku i stekla veće poverenje mladih (2,6).
 
U odnosu na 2019. godinu, opalo je poverenje u sve političke institucije, konstatuje se u izveštaju.
 
Rezultati prema grupama ispitanika pokazuju da postoje statistički značajne razlike u odnosu na godine - mladi od 15 do 19 godina imaju veće poverenje u sve institucije koje su ispitivane u odnosu na druge dve grupe, osim kada je reč o naučnicima i nauci, kojima mladi od 20 do 24 godine iskazuju najveće poverenje.
 
Pokazalo se i da muškarci imaju veće poverenje u vojsku i crkvu, a žene u medije, kancelarije za mlade i nevladine organizacije.
 
S druge strane, mladi iz Vojvodine iskazuju najmanje poverenje u crkvu, dok oni iz Centralne i Zapadne Srbije više veruju Ministarstvu zdravlja i gradonačelniku, u odnosu na ispitanike iz ostalih regiona.
 
Kada je reč o poverenju mladih u ličnosti koje vode neke od ključnih institucija, na prvom mestu je patrijarh Porfirije (prosečna ocena 2,39), sledi ministar turizma i omladine Husein Memić (1,42), Aleksandar Vučić (1,36), Miloš Vučević (1,33) i Ana Brnabić (1,24).
 
"Sve posmatrane ličnosti u odnosu na prethodnu godinu zabeležile su pad poverenja kod mladih, ne računajući premijera Miloša Vučevića, koji se prošle godine nije našao na listi posmatranih ličnosti. Kada uporedimo prosečne ocene institucija i ličnosti koje su na čelu tih institucija, videćemo da su razlike između poverenja u ličnosti vrlo male u gotovo svim slučajevima, osim u odnosu na Ministarstvo turizma i omladine i ministra Huseina Memića koji njim rukovodi (MTO - 1,86; ministar turizma i omladine 1,42), što je bio slučaj i prošle godine", ističe se u izveštaju.
Poverenje u ove ličnosti najviše iskazuje najmlađa kategorija anketiranih (15–19).
 
Mladi iz beogradskog regiona daju nižu ocenu poverenja patrijarhu, dok ispitanici iz Centralne i Zapadne Srbije iskazuju blago veće poverenje u Aleksandra Vučića.
 
Dodatno, žene imaju manje poverenja u patrijarha od mladih muškaraca.

Teme

mladi
  • Aleksej

    19.08.2024 07:22
    Pos'o je dobar, a para laka...
    Mladi su debili.
  • Лиманац

    15.08.2024 16:39
    Слава Господу!
    Тренд раста поверења младих у Српску Православну Цркву наставиће се и убудуће, као и раст поверења у Војску Србије.
    У свему ономе што су домаћи и страни непријатељи деценијама покушавали да униште и скрајну у циљу уништења српског народа, данас млади препознају изузетан значај.

    Експеримент над Србијом није успео, напротив, изазвао је још већи отпор народа. Они који су желели да нас униште данас се суочавају са ониме што се зове српски инат.
    И поред свег тровања лажима, дезинформацијама, аутошовинизмом, антитеизмом и сличним, омладина се враћа на прави пут, пут повратка вери, националној свести и здравим вредностима и то се више, слава Богу, не може зауставити!
  • Petar

    14.08.2024 13:33
    Kakva laž! Crkve su prepune mladih. Dodjite, pa se uverite. I usput, iskoristite priliku da se pokajete za sve laži koje izgovarate i ko zna šta još...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija