Učestali kvarovi na beogradskom aerodromu: Tako nešto se u svetu ne dešava

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" se već nekoliko puta ponavlja isti kvar usred letnje sezone.
Učestali kvarovi na beogradskom aerodromu: Tako nešto se u svetu ne dešava
Foto: 021.rs
Nadležni kažu da se radi o globalnom kvaru na softveru, ali analitičari smatraju da je neobično da kvar tako dugo traje i da IT stručnjaci ne mogu da ga otklone, piše Danas.
 
Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" pre nekoliko dana ponovo je došlo do prekida u radu softvera za pristup sistemu koji koriste avio-kompanije za čekiranje putnika na letu, što je bio treći put u kratkom roku da se ovaj problem javlja.
To je dovelo do značajnog usporavanja funkcionisanja aerodroma i kao posledicu imalo kašnjenje brojnih letova. Uprava Beogradskog aerodroma je poručila da se radi o globalnom kvaru na softveru.
 
Oni su pojasnili da je poremećaj reda letenja prouzrokovan kvarom softvera američke kompanije-provajdera "Collins Aerospace", koji je van kontrole beogradskog aerodroma. Dodali su i da je taj kvar uticao na rad još dvadesetak aerodroma širom sveta.
 
Problem ne bi smeo da se ponavlja
 
Međutim, Danas piše da je teško reći o kakvim se konkretnim IT problemima radi.
Stručnjak za civilnu avijaciju Alen Šćuric rekao je za ovaj portal da iako aerodrom tvrdi da to nije samo njihov problem, nego da ga istovremeno imaju i drugi aerodromi, misli da nije tako.
 
"Jer da jeste, bilo bi saopštenja o problemima na drugim aerodromima, a nema ih", naglašava Šćuric i naglašava da ovaj problem nije uobičajen.
 
U Beogradu, kaže, nije problem što se to jednom desilo, nego što se ponavlja.
 
"Dakle očito IT stručnjaci ne mogu otkloniti problem. Tako nešto se u svetu ne dešava", tvrdi on.
 
Jedan od najlošije ocenjenih aerodroma
 
Sve ovo ne ide u prilog aerodromu koji je po istraživanju portala "AirHelp" već veoma loše rangiran od strane putnika.
 
Prema tom istraživanju, aerodrom "Nikola Tesla" se nalazi među najlošijim i najnepopularnijim aerodromima u svetu, zauzeo je 236. mesto od 239 ocenjenih aerodroma.
"Vansi da se uzobilji"
 
Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić je rekao da se "Vansi mora uozbiljiti i odmah rešiti ovaj problem" i da su više puta tražili objašnjenje za softverske probleme.
 
"Tražili smo više puta objašnjenje od 'Vansija', pa i nakon poslednjeg iskakanja sistema. Nedopustivo je da se to dešava, oni imaju obavezu da poseduju ‘bekap’ sistem, koji mora da radi kada glavni sistem zakaže", ukazao je Vesić.
 
Prošlogodišnja letnja sezona propraćena je brojnim otkazanim letovima, kašnjenjima, velikim brojem izgubljenog prtljaga, dugačkim redovima ispred šaltera i veoma nezadovoljnim putnicima. To sve nije ostavilo dobar utisak, a činilo se da se pred ovu sezonu država postarala da do sličnih problema ne dođe.
  • Milovan

    15.08.2024 09:34
    To može samo kod nas da se kasni iz bilo kog razloga.Na aerodromima u EU se to ne dogadja da se čeka po nekoliko sati.Tamo lepo prespavaš na aerodromu iz raznih razloga recimo štrajka zaposlenih
  • ti naprdnjaci

    15.08.2024 00:26
    bi i nakovanj
    sxebali di neće aerodrom. Dokazali bezbroj puta. Najbedniji nesposobnjakovići na kugli zemaljskoj.
  • Ljuba

    14.08.2024 21:58
    Doživeo prošlog vikenda
    U subotu sam trebao da putujem za Budimpeštu i nisam ni posle 5 sati čekanja.
    S pravom su medju najgorim arodromima.
    To je bio totalni haos a personal na aerodromu kao radi a ustvari ne zainteresovani i ne obavešteni.
    To toliko daleko ide da je gospodja koja je trebala da čekira moju kartu to odbila pod izgovorom da je avion odleteo, a na moje pitanje zašto nismo pozvani da se čekiramo preko reda (što se radilo sve vreme kad je "sistem" funkcionisao) odgovor je bio "ne znam ne radim ja za AirSerbia!"... a u realnosti koja je personalu na aerodromu misaona imenica avion je poleteo tek u 19:15.
    Sve u svemu sramota ali i lice Srbije kakva danas jeste!
    Tuga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija