Kosovsko ministarstvo odbilo da Srbiji dostavi informacije o Banjskoj

Ministarstvo pravde Kosova saopštilo je danas da je odbilo zahtev Srbije za dostavljanje informacija i dokumenata o napadu u selu Banjska kod Zvečana.
Kako su naveli, to je u suprotnosti sa nekoliko tačaka Zakona o međunarodnoj pravnoj suradnji, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).
 
Kako se navodi, na osnovu tog zakona, samo kosovska pravosudne institucije imaju nadležnost da sude u slučajevima zločina koji su počinjeni na teritoriji zemlje.
Odgovornost za napad, koji Kosovo smatra terorističkim, preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, za kojeg se veruje da se nalazi u Srbiji.
 
Istragu o ovom slučaju na Kosovu vodi Specijalno tužilaštvo, a izvori RFE iz te institucije rekli su da se podizanje optužnice u slučaju Banjska očekuje pre jeseni.
 
Istragu o ovom slučaju vodi i Više tužilaštvo u Beogradu, koje je putem EULEX zatražilo informacije od Kosova o slučaju Banjska.
Kancelarija Evropske unije na Kosovu potvrdila je pre nekoliko sedmica za RFE da je prihvatio zahtev vlasti Srbije i prosledilo ga kosovskim vlastima.
 
U reakciji Ministarstva pravde navodi se da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, na zahtev upućen u oktobru prošle godine, "za predaju kriminalaca kako bi bili privedeni pravdi u Republici Kosovo".
 
Ovo ministarstvo zatražilo je međunarodnu istragu o, kako se navodi, "bazama za obuku terorista na području Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanju terorista oružjem".

Međunarodna zajednica je nekoliko puta pozvala vlasti u Srbiji da pozovu na odgovornost sve odgovorne za slučaj Banjska.

  • Trt

    15.08.2024 21:45
    @Koja

    Opaaa, znači nije više dogodine u Prizrenu nego je već ove? A ako Rusi budu zauzeti kukanjem 'dogodine u Kursku', jel krećete bez njih?
  • Sale

    15.08.2024 06:37
    i eto, dogovorili se kriminalci sa obe strane da nedaju Radojičića!
    Albanci će kao da ga osude, al ga neće uhapsiti jer im nije dostupan, a Srbija bi ga osudila i uhapsila, al eto zli albanci nedaju dokaze...
    Ko je ubio Olivera Ivanovića!
  • Koja

    15.08.2024 01:35
    Sad
    Kad Rusi satru do kraja sve , kad pobegnu Ameri i natofili (kraj godine 2024)sa Kosmeta , biće plač da se dogovorimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija