Parlamentarni izbori na Kosovu zakazani za 9. februar

Redovni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 9. februara naredne godine, a raspisala ih je predsednica Vjosa Osmani.
Parlamentarni izbori na Kosovu zakazani za 9. februar
Foto: Beta/AP
U odluci koju je objavila na svom Fejsbuk profilu se ujedno nalaže CIK-u da preduzme sve neophodne radnjie za organizovanje i održavanje izbora, piše Kossev.
 
O održavanju novih izbora na Kosovu govori se mesecima unazad. Pojedine opozicione stranaka koje traže smenu kosovske vlade predvođene Aljbinom Kurtijem, čak su se i zalagale za njeno rušenje, s ciljem održavanja prevremenih izbora.
Međutim, iako se o tome govorilo, nisu preduzeti realni koraci u ovom pravcu.
 
Tako je Vjosa Osmani tek na izmaku prošlog meseca održala sastanak sa liderima političkih partija radi konsultacija o određivanju datuma, ali za redovne izbore i to u rasponu od 26. januara do 16. februara.
Lideri PDK, LDK i AAK – najvećih opozicionih stranaka na Kosovu založili su se za to da se izbori održe što je pre moguće, odnosno 26. januara.
 
Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Lila, koja je ujedno i predsednica Alternative, navela je 9. i 16. februar kao povoljnije datume.
 
Inače, sastanku održanom u kosovskom predsedništvu nisu prisustvovale partije iz redova srpske zajednice, tj. Srpska lista.
Osmani je potom poručila da će što pre saopštiti datum održavanja izbora.
 
Političke partije su do danas imale rok da dostave svoje predloge za datum.
 
Ukoliko izdrži do izbora, aktuelna Kurtijeva vlada biće prva od samoproglašene nezavisnosti 2008. godine, koja se nije prevremeno raspala, odnosno koja je završila ceo četvorogodišnji mandat.
  • Zika zivac

    17.08.2024 08:58
    verovatno
    Da ce srbi da bojkotuju i ove izbore, veliki vodja ce smisliti zasto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija