EU reagovala zbog Vulinove posete Moskvi - a sve to ima veze i sa protestima protiv kopanja litijuma

Evropska unija je poručila Srbiji da održavanje veza sa Rusijom u vreme agresije na Ukrajinu nije kompatibilno sa vrednostima Unije i procesom pridruživanja.
EU reagovala zbog Vulinove posete Moskvi - a sve to ima veze i sa protestima protiv kopanja litijuma
Foto: 021.rs
Reakcija Brisela usledila je nakon što se potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin u Moskvi sastajao sa zvaničnicima Kremlja, a ruskim bezbednosnim strukturama "zahvalio na upozorenju o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata" u Srbiji.
 
"Pokušajem državnog prevrata" vlast naziva proteste protiv iskopavanja litijuma, koji su proteklih sedmica na ulice izveli desetine hiljada ljudi u Beogradu i drugim gradovima.
 
"Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni nakon ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", navodi se u odgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE).
U Briselu navode i da EU "želi da računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet".
 
Za to vreme...
 
Za to vreme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužuje neimenovane zapadne države da stoje iza demonstracija protiv iskopavanja litijuma.
 
Uoči beogradskog protesta 11. avgusta, Vučić je takođe izjavio da su u Srbiju stigla upozorenja ruskih službi "da se pripremaju masovni neredi, čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje rukovodstva zemlje".
 
Protest je protekao bez većih incidenata. Nakon blokade jedne od železničkih stanica u gradu uhapšena su trojica aktivista, koji su optuženi da su kršili javni red i mir. Pušteni su da se brane sa slobode. Organizatori su ova hapšenja opisali kao vid represije vlasti.
Šta stoji iza optužbi da Zapad podržava proteste?
 
Vlada Srbije i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) nisu odgovorili na pitanja RSE kakve su informacije Beogradu dostavile ruske službe.
 
Bez odgovora je i pitanje na osnovu kojih se dokaza tvrdi da su protesti protiv litijuma pokušaj svrgavanja vlasti, te da ih zapadne države podržavaju.
 
"To je besmislica", ocenjuje za Radio slobodna Evropa Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama.
 
"Zapad podržava i Vučića i rudarenje litijuma koje demonstranti žele da stopiraju", dodaje on.
 
"Ideja da će oni (Zapad) da svrgavaju vladu koja im je centralni partner u tom projektu je veoma teška za prihvatiti", naglašava Vuk Vuksanović iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
 
Podršku iskopavanju litijuma u Srbiji daje i vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, koja je proteklih meseci povukla više poteza kojim bi Rio Tintov projekat dobio zeleno svetlo.
 
A Vučićevo pominjanje ruskih službi i optužbe na račun Zapada su, prema rečima Vuksanovića, sastavni deo komunikacione strategije kako bi diskreditovao proteste.
 
"Ja bih rekao da je glavna funkcija Rusije u ovom slučaju da se vlast pozove na Moskvu, da profitira od njene popularnosti među biračima i na taj način pokuša da diskredituje kritičare vlasti", dodaje on.
 
Zašto se Rusija "umešala"?
 
I iz Kremlja su stigle javne optužbe da zapadne zemlje podstiču proteste protiv litijuma.
 
Portparolka ruskog šefa diplomatije Marija Zaharova ocenila je 9. avgusta da analiza situacije u Srbiji "ukazuje na ponovne pokušaje pojedinih zlonamernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal u cilju podrivanja" vlasti.
 
Zaharov navodi da je "reč o ozloglašenoj šemi, koju su na Balkanu, ali i drugim regionima, više puta koristili zapadni ideolozi demokratije i njihove lokalne sluge".
 
Kako ističe profesor Danijel Server, cilj mešanja Kremlja je da "potkopava Zapad i da se ulaguje Vučiću".
 
"Ruska 'podrška' je samo još jedan dokaz njihovog dosluha (srpskih i ruskih vlasti) u suprotstavljanju zapadnom uticaju. Nema ničeg novog u srpskoj otvorenosti za ruske laži", dodaje on.
Prema rečima Vuka Vuksanovića, Moskva je "rado prihvatila" da pomogne u promociji vlasti u Srbiji i diskreditaciji njenih kritičara.
 
"Jer je to način da oni i dalje budu na neki način prisutni u Srbiji i na Balkanu, s obzirom na to da je se njihov uticaj na tom prostoru od rata u Ukrajini značajno smanjio. I to odgovara i njihovom međunarodnom narativu, kada pokušavaju da se predstave kao 'sila koja se suprotstavlja intervencionističkoj hegemoniji Zapada'", dodaje Vuksanović.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa čitajte OVDE.
  • @Vladimir

    18.08.2024 18:14
    da li bi pojasnio na šta tačno
    misliš pod "licemerje i dvostruki standardi"??
  • /

    18.08.2024 17:40
    /
    koliko je losa eu?
    eu uslov je bio da se srbima omoguci samostalno uplacivanje pio. pa je srbija pod moranjem uvela samostalno uplacivanje osiguranja po clanu 15.
    ovo je uvedeno 2004-e.
    ovo je najveci razlog zbog cega treba da volite eu.
    onima koji nisu iz rs i cg, nemaju rodbinu na poziciju i nisu clanovi stranke ovo je bio jedini nacin da imaju radni staz.
    do tada ste mogli da se prijavite samo kao zemljoradnik ako imate zemlju za obradjivanje. bukvalno ste bili nezaposleni i nista.

    tokom vremena je srbija i ovo obesmislila prvo nerealnim osnovicama, kamatom i automatskim gasenjem ako neredovno placate. do 2011-e ni kamata nije racunata.

    a sta je ono putin doneo za poboljsanje uslova zivota gradjana srbije?

  • vera

    18.08.2024 15:04
    Problematičan komšija
    Nadam se da će zvaničnici EU da uvide: da sa žmurenjem na Vučićeve marifetluke- gaje novog Putina u svom komšiluku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija