Član stranke Srce priveden zbog podrivanja ustavnog uređenja Srbije

Član Srbija centra (Srce) Predrag Žunić pozvan je, u svojstvu građanina, na informativni razgovor u policiju, gde su mu stavili na teret podrivanje ustavnog uređenja.
Ovo je izjavio FoNetu generalni sekretar i poslanik te partije Stefan Janjić.
 
On je rekao da je u toku pretres stana na Vračaru u kojem Žunić živi.
Janjić je izjavio da je Žunić na informativni razgovor pozvan kao administrator Fejsbuk grupe koja se protivi kompaniji Rio Tinto i iskopavanju litijuma u Srbiji.
 
"Na taj način se Rio Tinto izjednačuje sa Ustavom Srbije, a vlast više ni ne prikriva izdaju", rekao je Janjić.
 
Iz Srca u saopštenju navode da se na ovaj način "uvodi otvorena diktatura".
 
"Vučić bez imalo zadrške otvoreno suspenduje članove Ustava Srbije koji garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu okupljanja. Upozoravamo režim Aleksandra Vučića da odmah prestane sa terorom, zastrašivanjem i maltretiranjem građana koji se protive njihovim privatnim poslovima sa Rio Tintom i litijumskim lobijem u zemljama Evropske unije", navode oni u saopštenju.
 
Ističu da se na ovaj način predsednik "i ne trudi da prikrije da je upravo on izdao zemlju i da je interese Rio Tinta izjednačio sa Ustavom Republike Srbije". 
 
"Licemerno pozivanje građana na razgovor o štetnosti kopanja i obrade litijuma u najplodnijem delu Srbije dok se, istovremeno, hapse i zastrašuju ekološki aktivisti pokazuje da je vlast u strahu od sopstvenog naroda. Sa jedne strane, jasno im je da se ovom štetnom projektu protivi i veći deo njihovih dosadašnjih birača, a sa druge represijom i zastrašivanje žele da ućutkaju društvene mreže i spreče masovnost budućih protesta", navode iz Srca.
 
Pozivaju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji da "hitno osudi diktatorske poteze Vučićevog režima". 
 
"Srbija je zvanično u procesu pridruživanja, pa Srbija Centar i dalje veruje da se teror ne sme i ne može tolerisati u zemljama koje su u ovom statusu, baš kao što se ne toleriše ni u zemljama članicama ove organizacije država", ističu oni.
 
Prethodnih dana priveden je veći broj aktivista širom Srbije zbog istih optužbi. 
 
U nedelju, 18. avgusta, je u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" pred ukrcavanje na let privedena aktivistkinja Demokratske stranke iz Novog Sada Milica Ranđelović, koja je moderatorka fejsbuk stranice "Aktivizam".
Zbog iste Fejsbuk stranice je tokom vikenda na informativni razgovor u Vršcu privedena aktivistkinja Zorana Crnojević, koja je u petom mesecu trudnoće.
 
Sličnih privođenja aktivista bilo je i u Vranju i Vrbasu.
  • @Sanda

    20.08.2024 13:54
    Tako je, lako može da se proveri da je to neistina i da mnogi ljudi ne znaju da su najveći akcionari Rio Tinta kineske kompanije zato što to nisu. Postavlja se pitanje zašto lažete i šta želite time da postignete? Toliko ste nesposobni, bez ideja, toliko nemate šta da kritikujete pa morate izmišljati laži?
  • Mima

    20.08.2024 13:41
    Zakuvava se
    … dok ne eksplodira. Morace doci jednom kraj . Pomozi Boze i oprosti im jer ne znaju sta rade!
  • Vule

    20.08.2024 12:10
    Đura i Ilija Čvorović
    na aparatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija