Vučić zvaničniku NATO izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na sastanku sa predstavnikom NATO izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu.
Kako je rekao, predsednik je tokom sastanka s pomoćnikom generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisom Rugeom izrazio veliku zabrinutost zbog "tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga".
"Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na KiM, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu", objavio je on na Instagramu.
 
Dodao je da je tokom sastanka, koji je ocenio kao dobar, zahvalio Rugeu na pažnji koju poklanja tom pitanju, budući da je i sam dobar poznavalac prilika na Kosovu.
"Naglasio sam da je neophodno intenziviranje diplomatskih napora i koordinacija sa snagama KFOR u skladu sa Rezolucijom 1244 i ovlašćenjima koja te snage imaju u sklopu svog mandata, kako bi se osigurala bezbednost Srba na KiM, vraćanje Prištine na dijalog i ispunjavanje svih obaveza, a pre svega formiranje ZSO", rekao je Vučić i dodao da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti.
 
Ruge: NATO očekuje da Srbija pomogne u utvrđivanju okolnosti za nasilje na Kosovu 
 
Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku 
 
Boris Ruge izjavio je da NATO očekuje pomoć Srbije za utvrđivanje potpune odgovornosti za nasilje na Kosovu u maju i septembru 2023. godine.
 
U maju je u sukobima na severu Kosova između vojnika Kfora i kosovskih Srba povređeno više desetina ljud.
U septembru se dogodio incident u Banjskoj kada je naoružana grupa predvođena Milanom Radoičićem upala u kompleks manastira, a poginuo je jedan albanski policajac i tri srpska paravojnika.
 
Ruge je na svom Iks profilu napisao nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su imali "dobru razmenu mišljenja" te da se nada produbljivanju odnosa Alijanse i Srbije.
 
"Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbednost na Kosovu", napisao je.
  • Милош Згубидановић

    21.08.2024 19:08
    Ту је у гостима и званичник ЦИЕ ,овај је из Нато ,а шта AV има са њима да га бране од рушења режима ,па нико ни не руши режим ,демонстрације су за Литијум ,сутра ће да прими директора Француске Легије Странац
  • cokanj

    21.08.2024 18:45
    ?
    Kakav sklop gadosti fali sam rio tinto.
  • Joca

    21.08.2024 18:45
    I ja sam zabrinut zbog Kosova.

    Na primer da će Kosovo pre Sprdije ući u NATO i EU. Odnosno da će Kosovo za 10 godina biti ozbiljna država, a mi ćemo i dalje biti napr'dni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija