Misterija dolaska direktora CIA u Beograd: O čemu će pričati sa zvaničnicima?

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns u poseti je Beogradu, a postavlja se pitanje zbog čega je tu i o čemu će pričati sa državnim zvaničnicima.
Svaka nekoordinisana aktivnost od strane Prištine mogla bi ugroziti bezbednost KFOR-a, slučaj Banjska, secesija Republike Srpske i terorizam, su teme o kojima će direktor CIA razgovarati sa zvaničnicima u Srbiji, kažu sagovornici Danasa.
 
Iako u vreme pisanja ovog teksta i dalje nema zvaničnih informacija o dolasku šefa CIA, kako je Danas saznao od izvora bliskih vlasti, Berns je u Beograd iz BiH došao u utorak, 20. avgusta, uveče. 
Domaćin mu je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čijem je čelu Vladimir Orlić, a zvanična saopštenja o razgovorima koje je vodio u Beogradu, kako kažu izvori, nisu planirana.
 
Zanimljivo je da šef CIA u Beograd dolazi u momentu kada predstavnici vlasti optužuju strane službe i Zapad da finansiraju rušenje ovog režima. 
Komentarišući dolazak Bernsa u Beograd, direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović za Danas kaže da poseta koincidira sa dolaskom zamenika NATO što govori o pojačanoj zabrinutosti za bezbednosne rizike u regionu.
 
"Obojica imaju veliko iskustvo u regionu i verujem da će teme razgovora i eventualne poruke biti koordinisane. Direktor CIA dolazi iz Sarajeva, gde je razgovarao o rizicima po teritorijalni integritet BiH, prouzrokovanih eventualnim daljim aktivnostima Dodika, koje su se do sada završavale samo na najavama, bez daljih konkretnih akcija. U trenutku porasta tenzija gde se rat u Ukrajini širi i na rusku teritoriju, kao i daljeg širenja dejstava na Bliskom Istoku, sa velikom pažnjom se posmatra i želi zaustaviti svaka politička nestabilnost koja bi mogla izmaći kontroli", navodi ona.
 
Podseća da otvaranje mosta na Ibru SAD ne podržava mimo dijaloga u Briselu.
 
"Svaka nekoordinisana aktivnost od strane Prištine mogla bi ugroziti bezbednost KFOR-a, što će sigurno biti još jedna od tema na stolu direktora BIA sa srpskim zvaničnicima. Konačno, terorizam u doba globalne nestabilnosti je i dalje jedan od prioritetnih bezbednosnih rizika. Saznanja proistekla iz nedavnih događaja povezanih sa ubistvom policajca kao i radu na razbijanju mreže vehabija u Srbiji biće u sferi interesovanja za direktora CIA", kaže sagovornica Danasa.
 
Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, ukazuje na to da Berns u Bajdenovoj administraciji obavlja ulogu "rezervnog" državnog sekretara zbog svog pozamašnog diplomatskog iskustva, naročito kada su u pitanju Rusija i Kina.
 
"Berns takođe nastupa u dosta strožijem maniru nego Entoni Blinken. Verujem da će njegova poseta Srbiji biti fokusirana na Banjsku i secesiju Republike Srpske, ali i pomoć koju Srbija pruža Ukrajini kao i same odnose SAD i Srbije. Stoga verujem da je reč o značajnoj poseti", kaže on za Danas.
 
Za razliku od posete BiH, u kojoj je Berns razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima koji otvoreno govore o temama razgovora, zvanični Beograd ćuti o njegovom dolasku i onima sa kojima će se sastati. 
 
Ni u bliskoj prošlosti se ne mogu naći vesti o susretima srpskih zvaničnika sa direktorima CIA.
 
U svakom slučaju, osim direktora BIA Orlića, koji će direktora CIA upoznati "po službenoj dužnosti", može se pretpostaviti da će s njim razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Na pitanje o tajnosti ove posete, Rašeta kaže da se posete tog tipa uglavnom održavaju u tajnosti.
 
"Veruje se da su Tenet 90-ih i Turner krajem 70-ih bili u Beogradu, ali nema zvaničnih potvrda. Burns je donekle otvoreniji u svom radu zbog svog specifičnog znanja, ali moguće je da su informacije o sastancima u Sarajevu procurele u javnost. Sarajevo je obelodanilo posetu jer na taj način pritiskaju Republiku Srpsku, ali neka etiketa nalaže da se ti sastanci obavljaju u tajnosti. Opet, dešava se da informacije namerno ili nenamerno dođu do javnosti, naročito sa Bernsom jer su zbog Bliskog Istoka, Rusije i Kine, on i Blinken poprilično zauzeti, pa se nekad puštanjem ovih informacija u etar šalje signal odvraćanja drugim velikim silama", objašnjava on.
 
Kako zaključuje, nije uobičajeno da se o tim sastancima ovoliko zna, i po pravilu bi direktor CIA-e trebao da ima sastanak sa nekim iz Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, a ne samim predsednikom.
  • Steva

    22.08.2024 20:27
    Pa pitajte Milivojevića,on je to već razjasnio.Ima čovek informacije iz prve ruke.
  • Kris Marshal

    22.08.2024 09:57
    GMO Specijalitet
    Uobičajne su razmene poklona pri ovakvim posetama.
    Šta će naša strana pripremiti nije poznato.
    Što se tiče gosta, možemo se jedino nadati da nam neće uručiti legendarne "Majdanske kolačiće" Vike Njuland.
  • dz0

    22.08.2024 09:37
    Bice da ide kod Djilasa kuci na kolace i kafu jel... od "zvanicnika".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.