Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, projekat može biti prekretnica za Srbiju

Premijer Miloš Vučević poručio je da o temi litijuma treba voditi javnu i otvorenu diskusiju sa pozicije struke.
Vučević: O litijumu treba pričati javno i otvoreno, projekat može biti prekretnica za Srbiju
Foto: 021.rs
Kako je naveo, to je potrebno jer bi projekat "Jadar" mogao da bude prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije.
 
Vučević je rekao na TV Prva da sada politički relativizuje čak i pojam struke. 
Na pitanje kako komentariše nove proteste protiv Rio Tinta koji su zakazani za septembar, Vučević je rekao da sada počinje već da se "bagateliše i taj termin, odnosno taj poziv da struka treba da priča".
 
"Ljudi su izbombardovani različitim informacijama, posebno na društvenim mrežama. Piše svako ko šta stigne. Malo njih je zaista stručno da priča o tim stvarima koje moraju biti stručno objašnjene. A u takvom ambijentu se stvara utisak nesigurnosti, nerazumevanja, sumnje, bojazni", rekao je Vučević.
Kaže da i kada bi postojao opšti društveni konsenzus, projekat ne bi mogao da se realizuje za manje od 24 meseca i da u tom periodu može da se vodi diskusija o svim pitanjima.
 
"Taj projekat je važan i možda bude zaista prekretnica u daljem ekonomskom razvoju Srbije. U to nema sumnje. Ne može Srbija da stane samo zbog tog jednog projekta, Srbija ima i druge projekte. Srbija mora da se bavi i rastom plata i rastom minimalne zarade, cenama, Ekspom, mora da se bavi završetkom velikih infrastrukturnih projekta, mora se bavi daljem jačanje vojske, mora se baviti svakodnevno kako da sačuvamo naš narod na KiM, kako da sačuvamo Republiku Srpsku u okviru BiH, kako da ostvarimo brži put ka EU, a da ne gubimo naše tradicionalne prijatelje i mnogo je drugih tema", rekao je Vučević.
Smatra da nije fer da samo jedna tema postane apsolutno dominantna i da sve ostalo treba da stane u Srbiji odnosno da život treba da stane. 
 
Vučević je naglasio da se ništa neće raditi dok se ne dobiju od domaće i svetske struke garancije u vezi sa projektom "Jadar". 
  • Petrovic

    24.08.2024 09:20
    ekonomski rajzvoj
    Meni nije podreban ekonomski razvoj bez mog Naroda.Moj predlog :Poklanamo ekonomski Razvoj Drzavi Namackoj,1).Oni imaju mnogo bolje uslove:duplo vece kolicina rude od Srbije.2)Nihova ruda je takvog sastava nije portebna kiselina za to samo voda.3).Srbija ceni napore Nemacke da ne zavisi od nikoga za tu vrstu rude.Zato cu ja u moje licno ime i ako mi dozvolite u ime Srbije da pozelim Nemcima :srecan i uspern projekat i saradnju sa Rio Tintom. ( stara poslovice kaze para na paru ide,vaska na vasku )ja se ne plasim vaske malo pecne nista strasno prezivi se.Ja sam primer toga pun vasaka ali mirne savesti.
  • Marina

    24.08.2024 08:59
    Prekretnica put u propast
    Za Srbiju je prekretnica bula dolazak izdajnika i bandita na vlast 2012te godine. Mi smo od tada u slobodnom padu u provaliju iz koje vise povratka nema. Sve institucije su nam razorene, sve je rasprodato i drzava je toliko zaduzena u zadnjih 12 godina da ce to dovesti do skorog nestanka i krnje Srbije. Ali neobrazovane horde i dalje klicu nepomeniku koji im rusi kuce, truje im zemlju, vodu i vazduh, krade sume i reke, i otima buducnost.
  • Stepen

    24.08.2024 08:37
    zrelosti, svesti i samostalnosti i znanja su preduslov za ovu temu, a za tebe su svi ovi kriterijumi nedostižni, pa je čista danguba sa nedoraslima pričati o tome. Ne dosadjuj kao razmaženo derište koje hoce novu igračku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.