Ambasador Ukrajine u Srbiji: Dan nezavisnosti svetinja od početka ruske agresije

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je izjavio da je Dan nezavisnosti Ukrajine od početka ruske agresije postao "svetinja za ukrajinski narod".
On je u tekstu povodom ukrajinskog državnog praznika koji je u subotu, 24. avgusta, napisao da su "Ukrajinci o slobodi maštali i za nju se borili vekovima".
"Danas nastavljamo da se borimo za pravo izbora, za pravo da slobodno živimo na svojoj zemlji. Dan nezavisnosti Ukrajine – svega tri reči, ali mnogo toga iza njih stoji danas na 914. dan sveobuhvatne ruske agresije. Krvava borba kakvu Evropa nije videla od 1945. godine. Koliko je podviga, gubitaka, radosti i bola u ovim rečima. Posle 30 meseci, kada pokušavaju da nas unište, mi ostajemo slobodni narod nezavisne Ukrajine", dodao je Tolkač.
Poručio je da Ukrajina, zajedno sa drugim zemljama, mora da postigne rezultate u primeni Formule mira, čije je osnovne principe prema rezultatima Prvog globalnog samita mira prihvatila većina država u svetu.
 
"Ukrajinski narod i njegova hrabrost inspirisali su ceo svet. Oni su čovečanstvu dali novu nadu da pravda nije potpuno napustila naš cinični svet. I u njemu još uvek ne pobeđuje sila, već istina. Ne novac, već vrednosti. Ne nafta, ne gas, već ljudi", dodao je ambasador.
Naveo je i da je Ukrajina kroz rat spoznala ko joj je prijatelj i zahvalio svima koji ih podržavaju i koji su spremi da sa njima idu "do pobede".
 
Ambasada Ukrajine u Srbiji održaće u subotu, 24. avgusta u Novom Sadu miran skup povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine. Svečani događaj biće održan kod spomenika Tarasu Ševčenku u Aleji Miroslava Antića, a događaj počinje u 11.30 časova.
  • gledam

    24.08.2024 08:11
    Pobednik
    Bez brige.
    Ovde će se velika većina po običaju prikloniti pobedniku.
    Principijelno ko kog da bude.
  • Principijelno

    23.08.2024 21:07
    ...ce se zavrsiti u Berlinu!
    Nik @ Nacizam ce biti totalno zgazen, za godinu, dve, tri ili pet, nebitno je. Nakon rata koji tek sledi zapad nikada vise nece biti sposoban da porobljava i tlaci slobodne narode!
  • Nik

    23.08.2024 20:20
    Ko je principijelan, podržaće Ukrajinu. Ko gleda svoj uski interes neće, jer misli da od toga nema koristi za njega. A vara se, jer stvari treba gledati u dužem vremenskom periodu, u kojem će se pokazati da je dobro biti principijelan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.