Štab za vanredne situacije u Leskovcu nakon velikog požara: Vazduh nije zagađen

Gradski Štab za vanredne situacije saopštio je u subotu, 24. avgusta nakon požara u fabrici boja i lakova Nevena Kolor da vazduh u Leskovcu "nije zagađen", te da se "požar dogasuje".
Štab za vanredne situacije u Leskovcu nakon velikog požara: Vazduh nije zagađen
Foto: 021.rs (ilustracija)
Dodaje se da ne postoji opasnost od širenja požara i da posledice po zdravlje ljudi treba da se ispitaju.
 
Specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Tamara Ljubenović izjavila je da je kvalitet vazduha "u propisanim granicama".  
 
"Osnovni parametri su zadovoljavajući, s obzirom da je aparat za merenje postavljen nekih pet sati nakon izbijanja požara, kada se dim i plamen smanjivao", rekla je Ljubenović.  
Navela je da ne zna kakav se materijal koristi u fabrici, osim da su to vrlo specifične supstance - boje, lakovi, kiseline, smole i slično.
 
Komandir vatrogasno-spasilačke čete Saša Jovanović istakao je da je ova fabrika "preduzeće sa verovatno najvećim požarnim opterećenjem u Srbiji".  
 
"Ono što je posebno zahtevno kod takvog preduzeća je da sirovine koje ulaze u njega spadaju u red opasnih materija. Tehnološki postupak prilikom obrade tih sirovina je opasan, požarno opterećen i zahtevan. Na kraju dobijamo gotove proizvode koji takođe spadaju u grupu opasnih materija, lako zapaljivih“, rekao je Jovanović.  
Objasnio je da se zbog toga "takvi objekti projektuju, planiraju, građevinski izvode i eksploatišu pod strogim uslovima" i dodao da  "odgovornost radnika i rukovodstva mora biti na maksimalnom nivou".  
 
Na pitanje da li je došlo do samozapaljenja proizvoda u magacinu, budući da radnika nije bilo u smeni, Jovanović je odgovorio da to ne može da se dogodi i da će razlog požara utvrditi istraga. 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije danas saopštilo da je požar koji je u petak, 23. avgusta, izbio u magacinu Fabrike za proizvodnju boja, lakova i sličnih premaza "Nevena Kolor" u Leskovcu pod kontrolom i da nema opasnosti od daljeg širenja.

Požar  je zahvatio tri magacina površine oko 4.000 metara kvadratnih, a na gašenju požara angažovana su 54 vatrogasca - spasioca sa 20 vozila iz VSJ Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Niša, Vranja, Jagodine, Prokuplja, Kragujevca i Pančeva, kao i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Leskovac.

  • Realista

    25.08.2024 10:27
    još bolje saopštenje
    "Vazduh je od danas lekovit"!
  • miki

    25.08.2024 09:22
    hahah
    Mi nije zagađen , ček je i zdraviji neg' što beše....
  • Ja

    25.08.2024 09:21
    Pa naravno
    Valjda svi znamo da su te materije čak i dobre za ljudsko zdravlje, tako da preporučujemo da svi koji mogu, iskoriste ovaj lep dan i skoknu do Leskovca na pljesku i blagotvorni vazduh.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.