Toplotni talas u Srbiji: Da li je pravo osveženje "na vidiku"?

Srbija se nalazi pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska koji u poslednjoj nedelji avgusta donosi novi toplotni talas i povratak temperatura viših od 35 stepeni.
Toplotni talas u Srbiji: Da li je pravo osveženje "na vidiku"?
Foto: 021.rs
Narednih dana zadržaće se temperature iznad proseka, a meteorolozi otkrivanju do kada ćemo imati toplo vreme i kada nas očekuju promene.
 
Prema prognozi meteorološkinja N1, narednih dana očekuju se temperature u intervalu od 32 do 37 stepeni.
Sunčano vreme sa maksimalnom temperaturom do 37 stepeni očekuje se i u nedelju i ponedeljak. Utorak donosi manji pad temperature za 2 do 3 stepena, ali i destabilizaciju vremena. 
 
Biće promenljivo i nestabilno, uz lokalnu pojavu pljuskova praćenih grmljavinom. U drugoj polovini naredne nedelje maksimalna temperatura biće do 34 stepena.
Marko Čubrilo, meteorolog amater čije prognoze prati ceo region, kaže da će narednih dana biti znatno toplije od proseka.
 
"Retkih pljuskova i za nekoliko stepeni niže temperature može biti oko 27. avgusta i 1. septembra, a konkretnije osveženje uz češće padavine za sada nije na vidiku pre, oko 7. septembra", kaže Čubrilo.
 
Do kraja nedelje u i ponedeljak pretežno sunčano i izuzetno toplo uz slab vetar. Dnevni maksimum u intervalu od 32 do 36, a lokalno i oko 39 stepeni Celzijusa. U ponedeljak posle podne retko moguća pojava pljuska, kaže Čubrilo.
 
"U naredni utorak i sredu nad nama će se nalaziti manja količina nestabilnog vazduha u višim slojevima atmosfere (visinski ciklon), dok će se pri tlu zadržavati dominacija anticiklona. To će usloviti nestabilniju atmosferu, ali opet samo uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova i ređe lokalnih nepogoda koji samo na malom prostoru od nekoliko kilometara kvadratnih mogu ublažiti ili prekinuti sušu, ali s obzirom na lokalnost tih padavina suša će se nad većim delom regiona nastaviti. Tih dana malo manje vrelo uz maksimume od 27 do 33 stepena Celzijusa. Vetar će i dalje biti slab osim u zoni pljuskova gde nakratko može biti jak, severoistočni", navodi Čubrilo.
Zatim ponovo manje nestabilnosti, ali zbog blizine visinskog ciklona verovatno ne sasvim stabilno, tako da će i dalje biti mogući lokalni pljuskovi, posebno oko 1. septembra.
 
"Temperatura će biti nešto umerenija u odnosu na onu na koju smo navikli tokom ovog leta, ali će i dalje biti znatno iznad proseka, barem do oko 6. septembra i trebalo bi da se kreće od 27 do 33 stepena u podne. Konkretnija promena vremena za sada nije na vidiku barem do oko 6. septembra", naveo je Čubrilo.
  • rmfg

    25.08.2024 12:57
    Zivimo u mestu na 20 km od NS. Cim izadjemo iz naselja u toku veceri, oseti se hladniji vazduh i termometar pokazuje 26C, umesto 28C u samom naselju u isto vreme. Kada smo kretali iz NS, 20ak minuta ranije, je pokazivao 33C.

    Cestitam svima koji vijaju stanove u centru, jer je to "cool" i "in", pa su svima navukli na glavu investitorski urbanizam i betoncinu.
  • Baka

    25.08.2024 11:44
    Sunce
    U Somboru i korov se osušio. Oj dole dodole.
  • Klej

    25.08.2024 10:17
    Na temperature se ljudi naviknu... Ali to, da nema kapi kiše u ovoj asfaltnoj bazi zvanoj Novi Sad već mesecima... Na to se mi koji nismo rođeni u pustinji, ne možemo navići nikako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija