Građanima će od 15. septembra stizati SMS poruke u slučaju vanredne situacije

Sistem najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće biće aktivan od 15. septembra.
Građanima će od 15. septembra stizati SMS poruke u slučaju vanredne situacije
Foto: Pixabay
Ovo je najavljeno nakon što su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić potpisali Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima.
"Sistem će podrazumevati dobijanje SMS poruke o vanrednoj situaciji sa uputstvom kako se ponašati, a važiće za teritoriju Srbije, odnosno samo za deo teritorije u kojoj se događa vanredna situacija", rečeno je na konferenciji za novinare posle potpisivanja Sporazuma.
 
Dačić je objasnio da je testiranje sistema već počelo, a da bi 15. septembra trebalo da počne njegovo funkcionisanje.
U toku su pripreme i za sistem CBC, najavio je ministar, objašnjavajući da SMS poruka zahteva da se otvori, dok se u slučaju CBC sistema radi o hitnom alarmu i uputstvima za ponašanje u vanrednim situacijama.
 
Dačić je apelovao i na što brže uspostavljanje sistema 112, koji će obuhvatati brojeve 192, 193 i 194, ponavljajući da su u nedavnom slučaju požara u Novom Sadu vatrogasci stigli sa pet minuta.
Ristić je ukazao da će Srbija, uvođenjem i CBC sistema, biti jedna od četiri evropske države koje će imati taj sistem za obaveštavanje građana o hitnim i vanrednim situacijama, uz nadu da neće biti potrebe za takvim obaveštenjima.
 
On je rekao i da će biti uspostavljen dogovor da i stranci koji putuju Srbijom dobiju putem svojih operatora poruke o eventualnim vanrednim okolnostima.
  • Baba Vanga

    27.08.2024 10:59
    Čisto sumljam deco da će to tome da služi,nego će nas obaveštavati kad će oskar da gostuje na TV, šta je pametno izjavio, biće to sektaški propagandni sms! Živi bili pa videli
  • Podbarka

    27.08.2024 08:17
    poruke ce garant kasniti
    kao sto su kasnile i one kad je mala Danka oteta
  • Mbm

    27.08.2024 01:35
    I povratno
    U tom sistemu nedostaju i povratne informacije gradjana sistemu, bez naknade, kada zvacnici precute bilo prirodnu bilo ljudsku i socijalnu katastrofu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija