Vatrogasci u nedelju dana imali skoro 900 intervencija zbog požara: Najveći trenutno u Pirotu

Ukupno 200 požara evidentirana su u prethodna 24 časa na teritoriji Srbije, od čega su 179 bila na otvorenom.
Kako navode iz MUP-a, trenutno najveći aktivni požari su trenutno na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog Vrha i Tare.
 
Najveći požar je na teritoriji Pirota. Reč je o požaru na planini Vidlič gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem, kao i delovi bukove šume na površini 2.000 hektara.
Na gašenju ovog požara je angažovano 57 vatrogasaca sa 25 vozila, jedan helikopter i tri člana posade, koji su do sada izbacili 35 tona vode iz 14 naleta. Angažovana su i tri dobrovoljna vatrogasca, 38 šumara sa osam vozila i 16 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite sa jednim vozilom, kao i 21 pripadnik komunalnog preduzeća sa jednim vozilom.
 
Tokom jučerašnjeg dana su vatrogasci uspeli da zaštite dva sela - Visočki Odorovci i Gulenovci.
Aktivna su i dva požara u Kučevu, u Neresnici i Žagubici.
 
U Neresnici gori bukova šuma od oko 600 hektara, dok je požar u Žagubici zahvatio četinarsku i bukovu šumu, nisko rastinje i livade - ukupno na oko 700 hektara.
 
Takođe, jedan od većih požara je zahvatio i Crni Vrh u okolini Bora, gde gori nisko rastinje i listopadna šuma.
 
Na Tari zbog odronjavanja stena i kamenja na lokaciji Banjska stena, obustavljen je putni pravac od Hidroelektrane u Perućcu do Zaovina, u oba smera.
 
Na ovoj lokaciji aktivan je požar koji je zahvatio oko 60 hektara borove i bukove šume.
 
"Gašenje ovakvih požara je izuzetno teško i zahtevno za vatrogasce-spasioce zbog vremenskih uslova, vetra i suve vegetacije koji pogoduju širenju požara, uz dodatno otežavajuće uslove i nepristupačan teren na kojima su pomenuti požari nastali", navode u MUP-u.
Dodaju i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u prethodnih nedelju dana intervenisali na 893 požara na otvorenom prostoru, dok su za isti period prošle godine imali 393 reagovanja.
 
MUP ponovo apeluje na građane da budu pažljivi i da u ovako toplim danima svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera.
  • Uh

    27.08.2024 18:43
    Ove
    Mitingaše sve na gašenje požara po Srbiji.Pa to je ekologija...čistite zgarišta ne setajte asfaltom...Ko vam više veruje ?
  • CZ

    26.08.2024 22:05
    "16 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite sa jednim vozilom"

    ovo je služba koju bismo u državi trebali da imamo u hiljadama ljudi, ako ne i desetinama hiljada, preko potrebna. zemljotresi, poplave, požari, epidemije, suše... spisak je dugačak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija