Ugašena Fondacija Dragice Nikolić: Za vreme Tominog mandata dobila donacije od više stotina miliona

Fondacija Dragice Nikolić, nekadašnje prve dame Srbije i supruge bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, prestala je da postoji.
Fondacija, koja je nekada raspolagala sa više miliona evra, rešenjem Agencije za privredne registre izbrisana je iz registra 17. jula ove godine.
 
Ako neko, nekim čudom, ne bi mogao da sazna kada je Tomislav Nikolić bio predsednik Srbije, mogao bi to lako da otkrije samo po finansijskim izveštajima Fondacije njegove supruge, piše NIN. Dok je Tomislav bio u Predsedništvu, Fondacija njegove supruge dobijala je dotacije vredne više stotina miliona dinara. Čim je Nikolić 2017. otišao sa Andrićevog venca, usledio je pad i konačno sada brisanje iz registra.
U obrazloženju Agencije za privredne registre o brisanju Fondacije navodi se da su 27. maja ove godine osnivači Dragica Nikolić, Gordana Jovanović Dražić i Milijana Nestorović (koje su i članice Upravnog odbora Fondacije) dale izjavu o solidarnoj odgovornosti za obaveze Fondacije u roku od tri godine od datuma brisanja. Pošto je 10. jula podnet zvaničan zahtev za brisanje, APR je 17. jula objavio odluku da se Fondacija briše iz registra.
 
Fondacija je bila registrovana na adresi Savski kej 139 u Beogradu, što je kuća u vlasništvu Radomira Nikolića, sina Tomislava i Dragice. Inače, radi se kući koja je izgrađena bez odobrenja za gradnju u takozvanom vodozahvatnom području, gde gradnja nije dozvoljena.
Da je radila u sličnoj, sivoj zoni, često je bila optuživana i Fondacija Dragice Nikolić, gde god da joj je bilo sedište. A prvo je bilo, ni manje ni više, nego u samom Predsedništvu, na Andrićevom vencu. Tim slučajem tada se bavila i Agencija za borbu protiv korupcije, pa je Fondacija promenila adresu.
 
Međutim, na kojoj god adresi da je bila, nije objavljivala ko su joj donatori, pa su brojni domaći mediji tvrdili da zbog toga postoji sumnja u trgovinu uticajem i da određene poslove koje plaća sama Fondacija dobijaju upravo neki donatori, ali i da na taj način stiču naklonost tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.
 
Ipak, sumnje u trgovinu uticajem nikada nisu postale deo neke zvanične istrage.
 
U statutu Fondacije bilo je navedeno da će "obavljati aktivnosti usmerene na unapređenje socijalne i zdravstvene zaštite, promovisanje i unapređenje kulture, promovisanje i popularizaciju nauke, obrazovanja, umetnosti i amaterskog sporta, unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom, brigu o deci i mladima, pomoć starima, zaštitu životne sredine, humanitarne i druge aktivnosti".
Ranije je u statutu bilo navedeno i da se zalaže za promovisanje "zaštite i unapređenja ravnopravnosti polova, ljudskih, građanskih i manjinskih prava, evropskih integracija i međunarodnog razumevanja, demokratskih vrednosti, regionalnog razvoja i zaštite i unapređenja održivog razvoja". Međutim, te odrednice, vezane za ono što bi Nikolićevi u svom radikalskom periodu nazivali verovatno "stranim plaćeništvom", "petom kolonom", "zapadnim uticajem" i slično, 2014. godine, gotovo na samom početku rada, izbrisane su iz statuta Fondacije.
 
Detaljno o ovoj fondaciji čitajte u tekstu NIN-a na OVOM LINKU.
  • Milomir Svitlica

    05.09.2024 18:26
    Gospodja beogradjanka
    Zbog nje Toma i cuci u Beogradu a pati za Bajcetinom.
  • Ovo

    05.09.2024 14:05
    Ovo
    je za Nusica I vise od toga!
  • Jovan

    05.09.2024 12:30
    U sta su ulozili novac?
    Da li postoji spisak gde su ulozili te pare ili se to ne sme pitati? Mislim da bi trebalo biti sve crno na belo u sta su pare ulagane u koje dobrotvorne svrhe???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija