Kumovi, sinovi, braća i drugovi: Koji sve biznismeni bliski SNS ulažu u obnovljivu energiju?

Biznismeni bliski Srpskoj naprednoj stranci ulažu milione u solarne elektrane i vetroparkove.
Kumovi, sinovi, braća i drugovi: Koji sve biznismeni bliski SNS ulažu u obnovljivu energiju?
Foto: Pixabay (ilustracija)
U taj posao ušao je i Radomir Nikolić, sin bivšeg šefa države Tomislava Nikolića. Firmu za proizvodnju struje nedavno je osnovao i Davor Macura, vlasnik Alta banke, čiji je biznis u vreme vlasti SNS-a vrtoglavo napredovao, piše nedeljnik Radar.
 
Naime, kompanija čiji je stopostotni vlasnik Mona holding, odnosno Uroš Momirović - brat Tomislava Momirovića, osnovala je u januaru ove godine dve firme koje će proizvoditi električnu energiju, a reč je o preduzećima Mona Green Energy 1 i Mona Green Energy 2, koje će u Kučevu zidati dve solarne elektrane.
 
Ni u jednoj od ove dve firme Momirović nije stopostotni vlasnik. U prvu je uneo novčani kapital od oko 3,2 miliona evra i dobio udeo u vlasništvu od 89,21 odsto. Partner Momirovića u ovoj firmi je Danijel Dragnić, koji je u imovinu uneo zemljište, ali i neophodne dozvole Elektrodistribucije Srbije za projektovanje i priključenje objekta za proizvodnju električne energiju. Treći vlasnik je Zlatibor Dregić koji je sa uloženih 41 milion dinara postao vlasnik 9,77 odsto firme. Njihova kompanija je za izgradnju solara već dobila građevinsku dozvolu i potvrdu o prijavi radova, a snaga te elektrane iznosiće pet megavata. Sudeći prema dokumentaciji, radovi su počeli 13. maja ove godine, a plan je da izgradnja bude završena 23. decembra 2024. godine, piše Radar.
Negde u isto vreme bio je plan da počnu radovi i na drugoj solarnoj elektrani, koja se takođe nalaziti u Kučevu. 
 
Upitan kako to da je Mona ušla u sektor energetike, koji nema dodira sa modom, tašnama, niti sa hotelijerstvom, po čemu su prepoznati, Uroš Momirović za Radar kaže da je počeo o tome da razmišlja kada je u raspodeli imovine od roditelja "dobio neko zemljište u selu kod Ivanjice".
 
U ovom sektoru odavno je Nikola Petrović, kum predsednika države Aleksandra Vučića, koji ima vlasnički udeo u nizu malih hidroelektrana. Oprobao se i u proizvodnji struje iz vetroparkova i to preko firme Crni vrh power. Ona je uspešno prošla na aukciji Ministarstva energetike za dodelu tržišnih premija juna prošle godine. U njoj međutim više nema udeo u vlasništvu, ali je ušao u novi projekat. U martu prošle godine postaje suvlasnik firme Jasikovo. Tako će preko nje u opštinama Majdanpek i Žagubica Petrović sa svojim partnerom Ivanom Pantelićem na oko 70 parcela zemljišta zidati vetroelektranu. Za nju je dobio lokacijske uslove u martu ove godine, a gradnja bi trebalo da bude okončana 2027.
 
Izgradnja vetroparkova nije prvi "izlet" Petrovića u obnovljive izvore energije. On je zahvaljujući projektu malih hidroelektrana već poslovao sa državom, a kako je pisao CINS, za 10 godina po tom osnovu elektrane povezane sa njim dobile su 23,4 miliona evra. 
U posao sa proizvodnjom električne energije ulazi i Davor Macura, biznismen blizak vlasti, koji je krenuo od menjačnica, a sada ima i svoju Alta banku. Njegove firme bave se i izgradnjom zgrada, kupoprodajom nekretnina, bankarskom delatnošću…
 
Firma Elektrovizija Solar, čiji je suvlasnik Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Tomislava Nikolića kako se navodi u odgovorima Ministarstva rudarstva i energetike za Radar, kompanija nema "ishodovanu energetsku dozvolu", niti je to formalno zatražila.
 
Ona je, međutim, već dobila lokacijske uslove za izgradnju solarne elektrane u opštini Aleksandrovac. Prema onome što piše u odluci, ta elektrana nalaziće se u naselju Mrmoš, na prostoru površine 244.060 kvadratnih metara, što je blizu 25 hektara. 
 
Firma sina bivšeg predsednika osnovana je u septembru 2022, a kao njena pretežna delatnost navodi se postavljanje električnih instalacija. Ima četiri vlasnika, od kojih je jedan Radomir Nikolić, koji poseduje 30 odsto. 
 
Svi navedeni biznismeni nesumnjivo su bliski vlasti, a ulazak u sektor energetike, konkretno u gradnju solarnih i vetroelektrana, može samo da znači da se tu vrti veliki novac ili će se to desiti u neposrednoj budućnosti. Jovan Rajić iz Instituta za obnovljivu energiju RERI ističe da je to vrlo isplativ biznis i da svi koji su u mogućnosti da ulažu sada ulaze u taj posao.
 
"Mi moramo, hteli to ili ne, da sprovedemo dekarbonizaciju najkasnije do 2050. To znači da moramo da ugasimo sve termoelektrane. Vrlo je verovatno da moramo i ranije. Svaki dokument koji Srbija potpisuje u okviru Energetske zajednice svodi se na to da naša zemlja na svakih 10 godina ima novi target i da mora da povećava udeo obnovljivih izvora energije u Srbiji. To jeste siguran posao i donosi zaradu", zaključuje sagovornik Radara.
Uostalom, Srbija je na sebe preuzela obavezu da najkasnije do 2050. prestane da koristi ugalj za proizvodnju električne energije. Uz to, država ima za cilj da u 2030. udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje bude 45 odsto, poručila je nedavno resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović. 
 
Ceo tekst čitajte na sajtu Radara.
  • Gogi

    23.08.2024 20:38
    Ne zaboravite
    I brata bivše premijerke i on ulazi u taj biznis, ako niste znali čuće se
  • Fuj49

    23.08.2024 17:06
    Napredni kriminal
    Sada smo u istoj situaciji u kojoj je bila Amerika u doba Al Kaponea i drugih "velikana". Jedina razlika je u tome što se ovde koriste nauka i tehnika.
  • Marko Germ

    23.08.2024 17:03
    Krka Korupcija
    DA vam kazem kako je moraj majka znala reci: Nista ama nista nece odneti na onaj svet. Grabili su hiljade njih i di su sada?
    Pogledajte samo stanove po Hvatskoj od JNA koji pripadaju vlasnicima bez obzira na narodnost ili pasos. Oduzeli su tacan broj znam jer advokat iz Pule radi na tom slucaju za moju poznanicu od naroda 7200 stanova. Dali je vama jasno kolika je to kradja? U svim gradovima Rijeka Pula Porec Labin Karlovac Krk Zadar Split Zagreb Virovitica Osijek na svim otocima sve sto je od JNA bilo od kasarni dalje. Nije to njihovo nikad bilo nego Jugoslovensko i treba to podijeliti posteno svim bivsim republikama JUgoslavije. NE kradi neces nista odneti u grob.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.