Pojedine škole zbog nesnosne vrućine skratile časove - pa im na vrat(a) došla inspekcija

Bura nezadovoljstva u beogradskim školama posle poruke koju su direktori škola juče dobili iz Školske uprave Beograd, a u kojoj ih obaveštavaju da nema odluke nadležnih o skraćenju časova zbog vrućina
Pojedine škole zbog nesnosne vrućine skratile časove - pa im na vrat(a) došla inspekcija
Foto: Pixabay
"Poštovani, u skladu sa zahtevima i informacijama pojedinih škola, koje se odnose na skraćenje časova, obaveštavamo vas da nemamo odluku od nadležnih institucija na nacionalnom niovu za takvo postupanje. Ukoliko smatrate da postoji osnov za vašu ustanovu, možete da se obratite Štabu za vanredne situacije na nivou lokalne samouprave. Ukoliko od njih dobijete saglasnost, obratite nam se sa molbom i njihovom saglasnošću, kao i planom nadoknade časova, da vam mi kao školska uprava damo saglasnost, koja je zakonom propisana. Za svako odstupanje od primene zakona jasno je propisano postupanje nadležnih institucija. Srdačan pozdrav i hvala na razumevanju", piše u poruci za koju su Danasu dva direktora potvrdila da je autentična, ali nisu mogli da potvrde da li je stigla lično od načelnika ŠU Beograd Dragana Filipovića.
 
Neke škole samoinicijativno su školsku godinu počele sa skraćenim časovima na 30 minuta, pa su posle ove poruke danas odustali.
S druge strane, nastavnici na društvenim mrežama pišu da je u pojedinim lokalnim samoupravama i dalje aktuelno skraćenje časova jer je u učionicama neizdrživo.
 
Direktor jedne beogradske gimnazije kaže da je najgore u učionicama na poslednjem spratu i da su i đaci i zaposleni lakše podnosili vrućinu u junu.
 
"Maturanti su se ranije raspustili tako da škola nije bila puna i nije bilo ovakvo toplo. Zgrada se sada zagrejala, svi učenici su tu i bilo bi nefer da ja sedim u klimatizovanoj kancelariji, a da moje kolege i deca rade u ovakvim uslovima, zbog čega smo skratili časove i sa tim su se saglasili i roditelji", kaže sagovornik beogradskog lista.
Nastavnici svedoče da je u nekim školama juče dolazila prosvetna inspekcija koja je kontrolisala da li časovi traju po 45 minuta, što je dodatno naljutilo prosvetare, a uticalo na to da se odustane od skraćenja časova.
 
Tema je danas aktuelizovana izjavom poverenice za zaštitu ravnopravnost Brankice Janković koja je rekla da skraćenje časova neće mnogo pomoći i da je u redu da roditelji učestvuju u kupovini klima uređaja.
 
"Ne mislim da je to sistemski način rešavanja problema, ali je u redu ako treba i mi da učestvujemo", rekla je Janković za RTS, dodajući da bi u junu i septembru, koji su najvreliji meseci kada su učenici u školi, trebalo biti fleksibilniji kada je reč o pravilima oblačenja i imati pristojne bermude, suknje i majice.
 
"Činjenica je da su prvih dana septembra ove godine temperature znatno više nego prethodnih godina, možda i najviše ikad, kao što je činjenica da bi neko potpuno ispravno mogao konstatovati da su zahtevi dela nastavnika i pojedinih sindikata da se odloži početak školske godine razmaženi u odnosu na poziciju porodilja koje su se letos porađale u porodilištima bez klima, a o čemu su izveštavali mediji", kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija-
 
On ističe da je nesporno da su uslovi rada pri ovakvim temperaturama u učionicama bez klima izuzetno teški i da su vanredno visoke temperature potvrdile ono što se odavno zna – da se škole ne mogu pohvaliti zavidnom infrastrukturom, odnosno da su objekti dotrajali.
 
"Saznao sam da je bilo roditelja koji su nudili klime za učionice, ali su odbijani jer instalacije ne mogu da izdrže. Osim toga, klime povećavaju i potrošnju struje, a samim tim i rashode školi. Ipak, postojala su i neka elegantnija rešenja kojim je ovaj problem mogao biti prevaziđen. Jedno od njih je prelazak na nepoplularnu onlajn nastavu ove sedmice, s obzirom na to da je prva nedelja uglavnom rezervisana za upoznavanje učenika sa nastavnim planom i programom, pa oni ne bi bili na velikom gubitku. Možda popularnije rešenje je da se početak prepodnevne smene pomeri na sedam časova, a poslepodnevne na 17 ili 18 sati, da nastava traje tri sata, da se izvodi kao blok, tamo gde ima uslova da se organizuje nastava u prirodi, u hladovini", predlaže Markov.
Umesto toga neke škole su se odlučile da skrate časove, što je proizvelo preteranu reakciju onih koji odlučuju o obrazovnoj politici, smatra sagovornik Danasa, a kao primer navodi gorepomenutu poruku iz Školske uprave Beograd.
 
"Umesto da se načelnik uprave postavio kao laf i pustio školama da donesu samostalno odluke u skladu sa uslovima u kojima rade ili da se sa svojim saradnicima potrudio da preporuči kreativno rešenje, on se poziva na nacionalne odluke, kao da se radi o pitanju od prvorazrednog državnog značaja. Ne znam koja je to nacionalna ustanova koja treba da odluči o trajanju časova u školama, čemu onda lokalne samouprave? O školskim upravama koje su poslale inspekcije u škole koje su skratile časove izlišno je i govoriti, takvi potezi već dovoljno govore o njima", kaže Markov.
 
Podsetimo da je u Hrvatskoj i jednom kantonu u BiH krajem avgusta doneta odluka da se početak školske godine odloži za sedam dana zbog najavljenih visokih temperatura za početak septembra.
  • Majstori

    06.09.2024 07:11
    Pod hitno ugraditi klime i na sva gradilista, na njive u vocnjake i sva ona mesta na otvorenom gde rade ocevi i majke dece koja nemaju klimu u skoli, a da bi zaradili neki dinar da ih prehrane
  • @Aco

    06.09.2024 01:06
    Aco, da mi se obraćaš sa Vi
    Malo sam više nego stariji od tebe, pa znam kako je bilo biti učenik 60-tih. Nisu nam trebale klime, max.temp.su bile do 31°C i bilo je na nekoliko dana. Drugo, Novi Sad nije bio kao sad pretrpan i u betončinama, vio je fin mali urbani gradić, ispod 110.000 duša. Oko škola je bilo dosta zelenila, visokih jablanova, topola. Nosili smo čak i uniforme, a ispod majce i nije bilo ni izbliza kao sada, prevruće. Treće, većina nas mladih se poznavala, bar iz viđenja, ili sa korza, keja...Nije bilo toliko zlih i pakosnih osoba, a ni lažljivih i zajedljivih. Vrata kuća i stanova se ni noću nisu zaključavala, a ispred vrata ujutro je čekala staklena boca sa pravim seoskim mlekom, nikom nije padalo na pamet da tuđe dira. Inspekcija je kao i milicija bila bukvalno u službi naroda, a ne kao sada. Zato Aco, ne laži i bolje ćuti, ne luftiraj usta. A ove današnje "inspekcije" neka se srame i stide, kao i onaj ko ih je tu postavio.
  • Novisadka

    06.09.2024 00:49
    Ovo ipak
    nije dovoljan razlog za štrajk prosvetnih radnika. Plate jesu, njihov ponižavajući status u društvu, jeste, kada ih roditelji i djaci tuku i to, ali nenormalni uslovi u kojima su deca, to ipak nije razlog za štrajk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija