Srbija u "geopolitičkom procepu": Da li Vučićevo "ne" Putinu znači kraj sedenja na dve stolice?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u susretu sa potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vulinom kako očekuje da Aleksandar Vučić dođe u Kazanj, na Samit BRIKS-a.
Srbija u "geopolitičkom procepu": Da li Vučićevo "ne" Putinu znači kraj sedenja na dve stolice?
Foto: BETAPHOTO/DARKO VOJINOVIC
Samit se održava od 22. do 24. oktobra u glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, podseća NIN.
 
Putin je podsetio Vulina, da "Rusija igra značajnu ulogu u snabdevanju Srbije energentima", te da ugovor o snabdevanju gasom, kojim je, kako je to rekao sam Vučić, Srbija dobila najbolju cenu u Evropi, ističe "već u martu 2025. godine".
 
Iako se za ovaj poziv manje-više zna već mesecima, a Vulin je i u međuvremenu bio u Moskvi sa visokim ruskim zvaničnicima, ali ne i sa Putinom, ovakvu poruku nije dobio da je prenese na Andrićev venac, pa se može pretpostaviti da je ruski predsednik spremao za određene prilike i da je lično uputi.
Na Vučićev odgovor nije se čekalo dugo, stigao je sa vojne vežbe na Gučevu, budući da boravi u Podrinju kako bi sa građanima razgovarao o projektu "Jadar". Vučić je rekao da je pre desetak dana dobio poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a u Kazanju, ali je naveo da će tada "imati važne goste iz inostranstva".
 
Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji i član Foruma za međunarodne odnose, kaže za NIN da bi srpski predsednik sada mogao da bude "na žeravici" zbog Putinove poruke.
 
"Ako odbije, on okreće Rusiju protiv sebe, odnosno okreće lično Putina. Treba shvatiti da je samit u Kazanju pitanje ličnog prestiža Vladimira Putina. Zbog celokupne situacije, rata u Ukrajini, Putinovih ograničenja i slično. Prisustvo Vučića, jedne zemlje toga profila koju on predstavlja, jedne zemlje strateški vezane za Zapad, njima mnogo znači. Za Putina daleko više, nego za BRIKS. Odbijanje dovodi u pitanje mnoge postulate u odnosima između dve zemlje", ističe Đukić.
Putin je napomenuo ovih dana da energetski sporazumi ističu, gasni sporazumi ističu na proleće 2025. godine. 
 
"Poziciju oko Kosova Putin ne eksplicira, ni Rusija ne eksplicira poslednjih meseci povodom poslednjih situacije koje su do kraja ogolile da je Kosovo preuzelo suvereno sve funkcije na celoj teritoriji. Dakle, nije jasna ruska pozicija i nedolazak Vučića može da navede Rusiju na preispitivanje nekih svojih poteza, uključujući i Kosovo", smatra Đukić.
 
On veruje da je razlog Putinovom ličnom insistiranju da Vučić dođe u Kazanj to što ruski predsednik želi da na samit BRIKS-a dovede što više zemalja.
 
"Da to bude najveći skup BRIKS-a u njegovoj istoriji i naravno prisustvo svake zemlje na najvišem nivou je u interesu BRIKS-a. Mislim da je još više od interesa za Rusiju i posebno za Putina, koji se nalazi u vrlo specifičnoj ulozi, čoveka kojem je ograničeno kretanje zbog optužbi pred Međunarodnim krivičnim sudom. Tako da je borba za dolazak Vučića vrlo interesantna. Mislim da se neće završiti tim Vučićevim načelnim odbijanjem", kaže sagovornik NIN-a.
 
Da je reč o svojevrsnom geopolitičkom procepu u kom se Srbija našla, svedoče i reakcije iz EU i SAD na Vulinov susret sa Putinom. Pre njihovog sastanka, iz EU je saopšteno da "održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja".
 
Đukić objašnjava da je politika balansiranja između Istoka i Zapada, odnosno sedenja na više stolica, na kojoj Vučić insistira, sada "u jednom začaranom krugu iz kog nema izlaza".
 
"On prosto ne zna kojoj će se strani privoleti. Da li Makronu, da li Šolcu, da li Siju, da li Putinu... On mora da vaga svaki potez i svaki korak da se kod drugih u tom začaranom krugu njegov potez ne protumači na pogrešan način. Tako da je on sada našao jedan izgovor, ali videćemo koliko to pije vodu", kaže Đukić.
Prema njegovim rečima, "dolazi vreme kada će morati da se opredeli na koju će stranu i na koju će stolicu sesti".
 
"Ne možeš to u nedogled činiti, zato što si se opredelio za Evropsku uniju, opredelio se za Zapad, a koketiraš sa Rusijom, igraš sa Kinom. Dakle, to je isuviše veliki zalogaj za jednu zemlju veličine Srbije i jednu zemlju zavisnu od međunarodnih faktora u celini. Prema tome, već vidimo da se situacija oko Kosova do krajnje mere zaoštrila ili drugim rečima, postalo je potpuno jasno i tu poziciju više niko ne može da odbrani. Ni Putin, ni Si. Biračko telo Aleksandra Vučića je prorusko, dakle antizapadno. To je jedna jako složena situacija. To je hodanje po tankoj žici u začaranom krugu", zaključuje Đukić za NIN.
  • Fića

    07.09.2024 09:57
    Odavno je rekao "NE Rusiji i"
    Odavno je on rekao "NE Rusiji i Putinu" i sada mu preostaje klečanje pred vratima raznih "šolceva" i utrkivanje u ispunjavanjima raznih Zadatakaa .
  • Goran

    06.09.2024 16:19
    Cik ga ne ode
  • vitamin

    06.09.2024 12:58
    Pa kazi ti nesto @Vesna, ako mislis da si pametnija od svih probaj da dokazes.

    Odlazak na samit BRICS-a ne znaci sam po sebi nista, osim kao gest, ali opet moze imati koristi.

    Ne vidim sta pametnije ima da prica sa "zapadom" bas tada - realno su svi vec bili, svi vec pretili, svi vec podsticali ekolosku katastrofu - ne znam sta novo imaju da kazu.

    Ja cak verujem da bi nam rado uveli sankcije, verovatno gore od onih '90, to je siledzijski mentalitet koji sada vlada. Zabranjuju nam sve ono sto sami krse nemilice i uopste - pravda i demokratija su super.

    Da ne volim Vucica je premalo reci. Zeludac mi se okrene od njega.

    Ali mislim da nemamo sta da cujemo novo od "zapada".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija