Miletić pred Prajd: Šetnja je simbolika, tražimo Zakon o istopolnim zajednicama

Organizator ovogodišnjeg Prajda Goran Miletić, povodom današnje Parade ponosa, kaže da je šetnja simbolika, posle koje bi konkretno trebalo da se reše zahtevi LGBT zajednice.
Miletić pred Prajd: Šetnja je simbolika, tražimo Zakon o istopolnim zajednicama
Foto: Screenshot (Youtube/Nova S)
To je, kako navodi, pre svega donošenje Zakona o istopolnim zajednicama.
 
Od prvog Prajda 2001. godine, do ovogodišnje Parade ponosa, zahtevi pripadnika LGBT zajednice u Srbiji upućeni vlastima ostali su isti.
On kaže da, kada je reč o situaciji u Srbiji, i dalje postoji veliki otpor prema istopolnim brakovima i mogućnosti da pripadnici LGBT zajednice usvajaju decu.
 
"Ljudi razumeju sve ostale stvari. Zato mi insistiramo na donošenju Zakona o istopolnim zajednicama, budući da građani već odavno razumeju da treba da se u tom pogledu instituiše praksa nasleđivanja i za LGBT pripadnike, reguliše zdravstveno osiguranje i poseta u bolnicama i sve ostalo što nas tišti", kaže Miletić.
Politička volja, simbolika i praksa
 
Miletić smatra da je politička volja razlog tome što Zakon o istopolnim zajednicama još uvek nije zaživeo.
 
"I to politička volja koja nema veze sa bilo kojom partijom, jer mi to tražimo odavno. Pitanje je vanstranačko, odnosno tehničko je. Rešava problem nama koji smo u toj situaciji. I o tome ne treba da se izjašnjava neko koga to ne interesuje. Recimo, ja koji se ne bavim malinama, ne mogu da insistiram na tome da cena maline treba da poraste. Isto tako i ovde", ističe Miletić.
 
Navodi primer Grčke i Nemačke, gde su poslanici o takvim zakonima glasali, kako kaže, po nahođenju, kako iz stranaka vlasti, tako i iz partija opozicije.
 
Miletić napominje da je parada pripadnika LGBT zajednice uvek privlačila dosta pažnje, te da su u šetnjama učestvovali političari i druge javne ličnosti, ali da je to simbolika.
 
"Kada to sutra prođe, nama je bitno da se ovaj zakon usvoji, da se nešto od zahteva koje tražimo ispuni, jer se nismo mnogo pomakli", objašnjava Miletić.
 
Rizik i poruke
 
Policija karakteriše Prajd kao događaj visokog rizika, ali Miletić misli da odavno nije toliko rizično.
 
"To je na njima da procene i oni se time bave, a ja mislim da posle dosta godina to više nije nebezbedna manifestacija. I osim toga što je zabranjen Evroprajd, odavno, već 10 godina, nemamo problema takve vrste", ukazuje sagovornik RTS-a.
 
Miletić poručuje da je cilj da se pošalje poruka da su i pripadnici LGBT zajednice građani i građanke, kao i svi drugi.
 
"Mi smo vaše komšije, prijatelji, tu smo, oko vas. Ovo je samo jedan deo problema koji mi imamo dodatno, na sve one druge koje ima svako od nas. Ali to su neki problemi koje izviru iz identiteta. Kada su nekom prekršena prava, pretučen je ili otpušten samo zato što pripada LGBT zajednici, to mora da se sankcioniše i tu bi trebalo da funkcioniši sudovi i tužilaštvo", zaključuje direktor "Beograd prajda".
 
Zatvaranje ulica i izmene trasa linija GSP-a
 
Pored "Parade ponosa", u Beogradu se 7. septembra održava i ulična trka na 10 kilometara, "Beogradska brza desetka", zbog čega će pojedine ulice biti zatvorene za sobraćaj.
 
Darko Glavaš iz Gradskog sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju kaže da su događaji zahtevni, ali da je situacija u septembru najčešće takva.
 
"Uklanjanje vozila sa trase počinje od ranih jutarnjih časova. Prvo zatvaramo Bulevar Nikole Tesle od osam časova, zbog čega se menjaju i linije javnog prevoza, da bi se pripremila trasa za trkače", navodi Glavaš.
 
Zatvara se i deo oko Starog sajmišta, ulica Trešnjin cvet, a normalan režim saobraćaja se očekuje tek oko ponoći.
 
"Sam trkački program počinje tek oko 18 časova, a pre toga je planirana žurka na koncertnom prostoru kod Večne vatre. Muzički program je planiran i posle trke, a potom sledi i čišćenje terena", ističe sagovornik RTS-a.
Što se tiče "Parade ponosa", izmene u režimu gradskog prevoza u centru grada praktično počinju od 14 časova, neposredno oko parka Manjež u Ulici kralja Milana, a od 16 sati će biti zatvoren veći deo centralnih beogradskih ulica.
 
Glavaš je zamolio Beograđane da sami pomere svoja vozila dok traje program.
  • žile

    07.09.2024 13:28
    more...
  • Svetlana

    07.09.2024 12:04
    @TK
    Kakve veze ima to sto ste napisali sa istopolnim zajednicama?
  • Radule

    07.09.2024 11:54
    Mileticu Ticu
    I ja trazim da ne bude takvog zakona, i sta cemo sad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f