Mnogo dilema oko nacionalnih čitanki: Kada stižu, da li će plaćati roditelji ili će biti besplatne

Po Zakonu o udžbenicima nacionalna čitanka je obavezno nastavno sredstvo od ove školske godine za sve osnovce i srednjoškolce.
Mnogo dilema oko nacionalnih čitanki: Kada stižu, da li će plaćati roditelji ili će biti besplatne
Foto: 021.rs
Međutim, još uvek je neizvesno kada će se ona naći u rukama učenika, a ne zna se ni da li će biti besplatna za učenike ili će ih plaćati roditelji, prenosi Euronews Srbija.
 
Ukoliko bude besplatna, da li će je đaci vraćati na kraju školske godine?
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je da će nacionalne čitanke tokom septembra biti distribuirane školama za učenike prvog i drugog razreda, a za ostale razrede sukcesivno tokom godine.
 
Međutim, u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja kažu da je u toku pregledanje materijala (rukopisa nacionalne čitanke), zapravo da su poslali sugestije autorima šta treba da isprave. Iz Službenog glasnika, koji je zadužen za štampanje, navode da im je potrebno dvadesetak dana (kada materijal stigne) za pripremu, štampanje i distribuciju. 
Izrada nacionalne čitanke poverena je javnom izdavaču (u ovom slučaju Zavod za udžbenike) koji je imao obavezu da raspiše javni poziv za izbor autorskog tima za pripremu nacionalne čitanke, ali i recenzentskih komisija.
 
Autori prve čitanke za učenike prvog i drugog razreda su Zorana Opačić (srpski jezik), Jelena Jugović Jovanović (svet oko nas), Jelena Nedović (muzička kultura), Biljana Ivković (likovna kultura). Na sajtu Zavoda za udžbenike objavljeno je i ko čini recenzentske timove. 
 
Procedura za odobravanje obaveznih nastavnih sredstava je slična kao i za odobravanje udžbenika. Udžbenik mora da odobri Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, zatim ide na mišljenje Nacionalnom prosvetnom savetu, a onda Ministarstvu prosvete.
 
"Zavod po sličnoj proceduri pregleda materijal i dostavlja sugestije za doradu. Ovo je ipak drugačiji pregled pošto je (nacionalna) čitanka više autorsko delo nego udžbenik, ali se i on pregledam prema standardima kvaliteta. Ipak razlika je pre svega što čitanka ima više mogućnosti za izbor dela iz programa različitih predmeta, takođe i metodičkih uputstava, interaktivni sadržaj treba osmisliti kao nadogradnju, a ne samo kao dodatno sredstvo na ostale udžbenike. Pregled s tim u vezi i sugestije koje su poslate su bile više usmerene na materijalne greške ili sugestije vezane za uputstva i uzrast", rekao je za Euronews Srbija direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.
 
Nacionalna čitanka - obavezno nastavno sredstvo
 
Nacionalna čitanka je ove školske godine obavezno nastavno sredstvo za sve osnovce i srednjoškolce koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Država je najavljivala kao projekat od nacionalnog značaja, a nastala je kao kompromisno rešenje, jer se odustalo od ranije najavljenih nacionalnih udžbenika iz istorije, geografije, srpskog jezika i književnosti. 
 
"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanja i očuvanja nacionalne i svetske kulturne baštine", navedeno je u Zakonu o udžbenicima.
 
Obuhvata sadržaje programa iz nekoliko predmeta - srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura. Planirano je da budu urađene četiri čitanke: jedna će biti namenjena đacima prvog i drugog razreda osnovne škole, druga za učenike trećeg i četvrtog razreda, treća za đake od petog do osmog razeda, a četvrta za sve razrede srednje škole.
 
Čitanka za prvi i drugi razred obuhvata sadržaje četiri predmeta-  srpskog jezika, sveta oko nas, likovno i muzičko. Čitanka za treći i četvrti razred- srpski jezik, priroda i društvo, likovno, muzičko. Za više razrede osnovne škole i srednju školu - srpski jezik i književnost, istorija, geografija, likovno, muzičko.
 
Izradu nacionalne čitanke finansira država iz budžeta, a predviđeno je da mogu da učestvuju i jedinice lokalne samouprave. 
 
Kompleksan posao
 
Zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, rekla je za FoNet da je pregledanje materijala (nacionalne čitanke) "kompleksan posao", pa zato ne može da precizira kada će biti završen.
 
"Daćemo sve od sebe da to što pre i kvalitetnije obavimo", rekla je Milijić Subić. 
 
Nacionalnu čitanku štampaće Službeni glasnik, a direktor te izdavačke kuće Mladen Šarčević rekao je da su oni spremni i da, čim materijal bude stigao, oni nacionalne čitanke mogu da isporuče u roku od 20 dana.
 
On se nada da će čitanka do đaka stići za oko mesec dana. Prema njegovim rečima, štampaće se oko 130.000 nacionalnih čitanki, pošto se trenutno radi o đacima prvog i drugog razreda, a te generacije imaju oko 65.000 đaka. 
  • BKV

    09.09.2024 10:07
    Obavezno u citanku ubaciti njegovo velicanstvo vojvodu dr Seselja.... Ako ne, onda nema stampanja.
  • Geza von Delvidek

    09.09.2024 10:02
    Bas sam u dilemi
    Da li i ja spadam u taj srpski svet, da znam kako da se orijentisem i da li i meni sleduje jedan primerak? Da znam da li cu imati sansu da nadoknadim propusteno znanje? Ovo bi, generalno, bas moglo da nam koristi na Pisa testovima,a i da nas osokoli u daljim borbama protiv gnusnih neprijatelja koji vekovima rovare protiv nase crkve i pisma. Sav sam usplahiren oko toga.
  • Ja

    09.09.2024 09:36
    Nazovite je Srpska Pravoslavna Nacionalna Citanka
    pa stavite u nju prvu lekciju kako je Milan Nedic plemenito spasavao jevreje od nemackih kandzi i stavljao ih u logore da ih 'pricuva'.

    Onda napisite nesto lepo o cetnicima i objasnite deci zasto su cetnici nosili brade.

    Objasnite zasto se mora klati kamom, zasto ne moze obican noz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f