Francuzi izabrani da rade studiju o primeni nuklearne energije u Srbiji

Elektroprivreda Francuske – EDF i Egis industries dobile su posao da izrade preliminarnu studiju kojom se razmatra primena nuklearne energije u Srbiji.
Francuzi izabrani da rade studiju o primeni nuklearne energije u Srbiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je sredinom juna tender za izradu preliminarne tehničke studije koja razmatra primenu nuklearne energije u Srbiji.
 
Procena Ministarstva bila je da će ova studija koštati oko 14,2 miliona dinara (oko 120.000 evra).
 
Komisija za javnu nabavku je prilikom izbora ponude gledala cenu (za koju se dobijalo do 30 bodova) i stručne reference (do 70 bodova), piše Nova ekonomija.
Cena koju su ponudile francuske kompanije je u poređenju sa ostalim firmama bila jedna od najviših. Sa druge strane, ponuda EDF-a i Egis-a je imala najviše bodova kada su u pitanju stručne reference.
 
Podsetimo, Vlada Srbije je sa Francuskom elektroprivredom (EDF) u aprilu potpisala Memorandum o razumevanju o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. 
 
Kako je tada saopšteno, tim dokumetom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo i procenu potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.
Prilikom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji potpisano je Pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumevanju između EDF i Vlade Srbije.
 
Kako se navodi u projektnom zadatku, izabrani konsultant, između ostalog, treba da sprovede studiju o različitim dostupnim tipovima nuklearne tehnologije na tržištu i pridruženim kompanijama koje razvijaju ove tehnologije, broju postrojenja u svetu (izgrađenim, u izgradnji, najavljenim, planiranim), istorijske i ciljane troškove po jedinici.
 
Studija treba da sadrži i detaljan opis lanca snabdevanja, orijentacionu procenu potencijalnih partnera na projektu mimo dobavljača tehnologije (uključujući potencijalne izvođače radova, EPC firme, operatere nuklearnih postrojenja i druge partnere neophodne za uspešno izvršenje projekta) kao i okvirnu procenu prednosti, nedostataka i rizika.
 
Konsultant takođe treba da identifikuje do osam konvencionalnih i tehnologija malih modularnih reaktora (SMR) za koje se smatra da su podudarne sa potrebama Srbije za novom nuklearnom generacijom.
 
Takođe, potrebno je sprovesti procenu uticaja integracije nuklearnih postrojenja na elektroenergetski sistem.
 
Ponudu da izradi studiju o primeni nuklearne energije u Srbiji poslalo je devet ponuđača, većinom inostranih kompanija.
  • Vlada Kovačević

    16.09.2024 21:19
    Generalno, nisam ljubitelj nuklearki .....svaki problem sa njima diže kosu na glavi istog trenutka !
    Ali sa strane gledajući, Francuzi su poznati po tome da njihove nuklearke rade savršeno decenijama, generalno su precizni i odgovorni u poslu.
    Mogu oni da rade procene,ali i samo oni da sprovode gradnju i održavanje sistema !
    Jer ako to naprave i ostave Srbima, u roku od par meseci (!!) Evropi će ,kad to ode dodjavola,Černobilj biti mala beba za neki Srbobilj !!
  • Koja

    16.09.2024 12:16
    Pa
    Naravno kad su najbolji na svetu i nikad nisu imali incident . Kao i sve u poslednjih 12 godina logičan , pravi izbor ...
  • Vrac Pogadjac

    16.09.2024 11:38
    Pitam za druga
    Zasto je Nemacka svoje tri poslednje operativne nuklearne eletrane zatvorila 15. Aprila 2023.? Da nije mozda zbog ocene da je u pitanju visokorizicna tehnologija ciji nusproizvod, radioaktivni otpad, nije znala kako dugorocno da skladisti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija