Čaušić: Može eventualno doći do izlivanja Dunava na Kamenjaru u Novom Sadu

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da "većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije", koje su pogođene katastrofalnim poplavama, neće ići ka Srbiji.
Čaušić: Može eventualno doći do izlivanja Dunava na Kamenjaru u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Čaušić kaže da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.
 
Čaušić je za RTS rekao da je vodostaj Dunava kod Bezdana, u odnosu na jučerašnji dan, porastao za jedan metar.
On je kazao da se ne očekuju problemi ni na Savi kod Šapca.
 
"Može eventualno doći do izlivanja Dunava u delu naselja Kamenjar u Novom Sadu, to su bukvalno vikendice koje se nalaze u toku reke", kazao je Čaušić.
Dodao je da nije bilo nikakvih problema sa izlivanjem vodotokova u Srbiji tokom prethodnih nekoliko dana intenzivnih padavina, jer su korita reka zbog dugotrajne suše, skoro presušila ili su sa smanjenim vodostajem.
 
Hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković rekao je za RTS da je što se tiče Kule Nebojša, odnosno stanice Beograd, zabeležen porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa, što je manji nivo.
 
"Što se tiče uzvodnih profila, na Bezdanu, za 24 časa bilo je promene vodostaja za 120 centimetara, polako talas hvata zalet. Što se tiče Novog Sada, tu je oko 60 centimetara priraštaja, na Savi je zabeležn porast od 65 centimetara kod stanice Sremska Mitrovica, a slično je i kod Šapca", rekao je Vladiković.
Prema njegovim rečima, na Dunavu će biti najveći talas, a na Savi će porasti biti mnogo manji.
 
Slična situacija je bila u junu 2013. godine, što se tiče Dunava, kod Budumpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetara, sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi vrh talasa bio 870 u toku sutrašnjeg dana, navodi hidrolog.
  • Zeleni

    17.09.2024 22:12
    Pa na kamenjaru placamo porez gde piše kuća za stanovanje , ja sam legalno kupio platio sve , placamo struju , vodu , porez...upisano u katastar ...političarski smradovi , i Losi ljudi koje to raduje
  • @kamenjarka

    17.09.2024 15:52
    Čudno je da A3 geosrbija pokazuje realno stanje. A to je da su barake nelegalno izgradjene bez odobrenja. Znaci nećete tražiti pomoć od grada? Nećete se buniti gde su dzakovi? Nećete psovati vlast i zvati u pomoć komunalce da vam sredjuju? Živi bili pa videli!
  • Kamenjarka

    17.09.2024 14:06
    Aida@
    Ne znam o cemu pricas, valjda zaslepljena zlobom, Kamenjar postoji vec 70 godina, planski je gradjen, kuce su upisane u katastru, za njih uredno placamo porez, struju, vodu,djubre! Mi dobro znamo da smo u nebranjenoj zoni, sami smo napravili nasu branu, koja medjutim ne izdrzava kao gradska! Zato se sami spremimo za poplavu, sami posle nje dovedemo u red, ne trazimo od nikog pomoc! O'ladi i uzivaj u gradu, ne sekiraj se, tebi nece ni iz dzepa, ni u dzep u slucaju poplave na Kamenjaru! Zloba je gadna boljka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija