Nemačka proterala 36 osoba u Srbiju i Kosovo: To je nastavak procesa koji traje

Prvi čarter u sklopu najnovije deportacijske ofenzive nemačke vlade poleteo je pre dve nedelje za Avganistan. Drugi juče iz Hamburga za Beograd i Skoplje.
Nemačka proterala 36 osoba u Srbiju i Kosovo: To je nastavak procesa koji traje
Foto: Pixabay (ilustracija)
U njemu se, kako javlja dnevnik Bild, nalazilo 36 osoba, uglavnom državljana Srbije i Kosova, kojima je odbijeno pravo na azil ili iz nekog drugog razloga ne polažu pravo na ostanak u Nemačkoj. Među njima su i osuđeni kriminalci.
 
Čarter let poljske kompanije "Enter Air" je zakupila najsevernija nemačka savezna pokrajina Šlezvig-Holštajn, pa se pretpostavlja da su deportovani bili prijavljeni u ovoj pokrajini.
Međutim, za razliku od čartera za Kabul krajem avgusta, ovaj let nije nikakva senzacija, piše Dojče vele. Dok su deportacije u Avganistan sporne zbog toga što nemačka vlada ne gaji nikakve diplomatske veze s talibanskom vladom u Kabulu i organizacije za ljudska prava ukazuju na lošu situaciju u Avganistanu, čarter u Beograd i Skoplje je, kako se čini, stvar rutine.
 
Organizacije za ljudska prava i u slučaju Zapadnog Balkana upozoravaju na loše stanje ljudskih prava pogotovo kada se radi o Romima, ali samo u prvom kvartalu ove godine nemačke vlasti su već proterale 795 osoba u Srbiju i Kosovo.
Pravilo o Zapadnom Balkanu
 
Zemlje Zapadnog Balkana su još 2014. zbog ogromnog broja podnosilaca zahteva za azilom kojima je zahtev odbijen, proglašene tzv. sigurnim zemljama. To znači da osobe iz ovih zemalja, u koje spadaju i Srbija i Kosovo, mogu biti proterane nakon skraćenog postupka provere.
 
Kako bi usmerila migracije, nemačka vlada je početkom 2015. uvela tzv. pravilo o zemljama Zapadnog Balkana koje omogućuje olakšano zapošljavanje građanima ovih zemalja. Pravilo, za koje je potreban samo radni ugovor nemačkog poslodavca, pokazalo se uspešnim i nemačka vlada ga je u junu ove godine produžila na neodređeno vreme.
 
Pritisak na vladu
 
Nakon izbornih uspeha stranaka krajnje levice i desnice koje se zalažu za ograničenje neregulisanih migracija, pritisak na saveznu vladu da ispuni svoje obećanje o intenziviranju deportacije osoba koje nemaju pravo boravka u Nemačkoj je povećan. Pritisku je doprinela i činjenica da je napadač koji je u avgustu u Solinigenu napao posetioce jednog gradskog festivala i pritom ubio troje i teško ranio desetak osoba, Sirijac kog vlasti nisu proterale u Bugarsku.
U nemačkim medijima se svako malo pojavljuju priče o osobama koje se nakon dugog niza godina i višestrukog proterivanja u zemlju podrekla vraćaju u Nemačku kako bi pokušale da dođu do boravišnog statusa.
 
Poslednji medijski eksponirani slučaj je proterivanje jednog Roma iz Srbije kog su vlasti u južnonemačkom Vajblingenu proterale uprkos činjenici da u Nemačkoj živi njegovih pet maloletnih ćerki, od kojih su četiri nemačke državljanke.
  • Srbin

    18.09.2024 17:03
    U SRBIJU
    Valjda u Srbiju jer Kosovo je takodje S R B I J A
  • Joca

    18.09.2024 12:54
    Tigar
    Poješće vas ekonomski tigar buhhaahaha.
  • AfD

    18.09.2024 11:49
    O kakvoj levici vi pisete? Pa oni ih i dovode u zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija