Vučić o akcijama Prištine: Imamo posla s enverhodžistima, njihov cilj je proterivanje Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da vlasti u Prištini nikad nisu želele dijalog i da na sve načine pokušavaju da okrive Beograd za loša dešavanja na terenu.
Vučić o akcijama Prištine: Imamo posla s enverhodžistima, njihov cilj je proterivanje Srba
Foto: Beta/Darko Vojinović
Vučić je za televiziju Pink kazao da prištinske vlasti slede "anarhističko-marksističko-hodžističku" ideologiju čiji je prvi i osnovni cilj, po njegovim rečima, proterivanje i uništenje Srba na Kosovu i Metohiji. 
 
"Imamo posla s ljudima koji su enverhodžisti. Oni nikad nisu želeli dijalog, nikad se nismo ni rukovali. Njihov je prvi i osnovni cilj proterivanje i uništenje Srba na Kosovu i Metohiji. Kad imate takav cilj a nemate da ponudite bilo šta ekonomski, onda je jasno da ćete to raditi", kazao je predsednik.
Govoreći o predloženim merama za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da Beograd ne traži ništa više od onoga što je dogovoreno u dijalogu s Prištinom, od formiranja Zajednice srpskih opština do "mirnih i demokratskih" lokalnih izbora na severu Kosova. 
 
"Mi popunjavamo pravni vakum jer određene odluke nisu ništavne već su nepostojeće za nas jer su donete mimo međunarodnog javnog prava i mimo svega što smo sami dijalogom uredili. To je potpuno legitimno i legalno", kazao je Vučić.
Dodao je da po pitanju nastavka dijaloga s Prištinom ne očekuje "dobre ili bolje" dane. 
 
"Mi se polako pripremamo za skupštinu Srbije i naše mere. Uvek ćemo biti uz naš narod na Kosovu i Metohiji i čekamo da vidimo da li će KFOR držati reč da neće dozvoliti otvaranje mosta na Ibru bez dijaloga i dogovora sa Srbijom", rekao je Vučić.
 
Upitan za sutrašnju posetu Briselu, gde će prisustvovati radnom ručku koji predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da očekuje "važan sastanak" o Agendi rasta i o neophodnim reformama na putu za jedinstveno evropsko tržište što, kako je dodao, pre toga znači jedinstveno balkansko tržište.
 
"Očekujemo da će nam predsednica Evropske komisije ukazati da će Marta Kos voditi deo u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati prilike da se upoznamo s njihovom novom agendom", rekao je Vučić.
 
Najavio je i da će na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće nedelje "govoriti o Kosovu i Metohiji i o licemerju i dvostrukim standardima u međunarodnim odnosima".
  • Plan rasta

    19.09.2024 07:33
    Jedino što je juče rekao je to da danas ide u Brisel da razgovara o papiru "Plan rasta" u čijem tekstu je ubačeno priznanje nezavisnosti Kosova.
    Podsetiću "Plan rasta" je odbila da potpiše Republika Srpska odnosno Dodik i time zakočila BiH jer bi potpis značio "ukidanje Veta Republike Srpske u BiH" tako da je BiH iz Plana rasta nije uzela ni 1 evro.
    A za Srbiju je potpis na papiru po imenu "Plan rasta" je potpis na priznanje nezavisnosti Kosova, i o tome Vučić ide danas da priča u Brisel.
  • Izvidjac Futog

    18.09.2024 21:13
    Drzimo palceve
    Drzimo palceve pogotovo za posetu Njujorku.Situacija je vrlo vrlo komplikovana.Ali bas se zakomplikovala.A mi moramo biti zbog toga vrlo vrlo mudri opstanka naseg radi .
  • Aleksandar

    18.09.2024 20:56
    Odgovor
    Gde god su SNS kradikali bili prisutni, tu Srba više nema. Nisu se Srbi na KIM plašili Albanaca nego Srpske liste koja je sve radila da Srbi odu sa KIM. Ovo je izdaja za doživotni zatvor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija